Є контакт: Crew Dragon зістикувався з МКС

Неділя, 31 травня 2020, 17:25
 

Космічний корабель Crew Dragon компанії Ілона Маска SpaceX зістикувався з МКС.

Як це відбувалось, можна подивитись на відео:

Як уже писала ЕП, 30 травня компанія SpaceX Ілона Маска у співробітництві з NASA відправила в космос двох американських астронавтів на кораблі Crew Dragon.

Спочатку запуск планувався на 27 травня, але його скасували за 17 хвилин до старту через складні погодні умови.

Реклама:

Старт ракети особливий тим, що вперше політ повинен має відбутися на космічному кораблі приватної компанії.

Корабель

Вперше за 9 років двоє американських астронавтів відправляться на МКС не на російському "Союзі", а на американському кораблі.

NASA не розбробляла новий корабель для польотів на МКС, а оголосила конкурс серед приватних компаній - у 2014 році у ньому перемогли Boeing і Space X. 

При цьому, тестовий політ Starliner, який розробила Boeing, був невдалим, натомість тестовий запуск Сrew Dragon від Space X пройшов успішно.

У березні 2019 року відбувся перший політ Crew Dragon до МКС - випробувальна місія SpaceX Demo-1. Корабель доставив продукти на станцію і повернув потрібні вантажі на Землю. Замість астронавтів на борту знаходився манекен в скафандрі.

Апарати Crew Dragon - багаторазові, але за контрактом з NASA для доставки людей на станцію їх використовуватимуть лише одноразово. При цьому SpaceX дозволено використовувати ці ж капсули повторно для вантажних місій на МКС.

Зазначимо, що вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійдеться NASA в 50 мільйонів доларів. "Роскосмос" бере за цю послугу майже вдвічі більше - 90 мільйонів доларів.

Екіпаж

На борту Crew Dragon: пілот, 49-річний Роберт Льюїс Бенкен і 53-річний командир Даглас Джеральд Херлі.

 

Херлі був членом екіпажу місії STS-135 Atlantis - останнього (це було 8 липня 2011 року) до цього часу польоту американців у космос на своїй ракеті/кораблі. Після цього проєкт Space Shuttle закрили.

Читайте також: Вперше в історії приватна компанія відправила людей в космос: що це означає і що буде далі

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: