В Мінекономіки поділилися "секретом" стриманої інфляції
Міністерство економічного розвитку й торгівлі вважає основними факторами стримування інфляції в грудні збільшення обсягу виробництва в харчовій промисловості, скорочення споживчого кредитування, а також стабільність валютного курсу.
Про це повідомляє агентство "Українські новини" із посиланням на прес-службу міністерства.
"На стримування інфляції у грудні й у цілому в 2010 році впливали такі фактори, як збільшення обсягів виробництва в харчовій промисловості, зниження споживчого кредитування й відносна стабільність валютного курсу", - зазначається у повідомленні.
Основними факторами, які сприяли прискоренню інфляції у грудні до 0,8% (після 0,3% у листопаді), Мінекономіки називає підвищення на 1% цін на продукти харчування, а також зростання на 1,6% тарифів на транспортні послуги.
Крім того, ціни на нафтопродукти у грудні зросли на 3,6%.
Водночас підвищення цін у розділі "Житло, вода, електроенергія, газ" у грудні становило лише 0,3% (у листопаді - 0,5%), ціни на непродовольчі товари також змінилися незначно.
Мінекономіки підкреслює, що інфляція у грудні 2010 року (0,8%) є найбільш низькою за період з 1991 року (у грудні 2009 року споживчі ціни зросли на 0,9%, у грудні 2008 року - на 2,1%, середній показник грудня за 2002-2009 роки - 1,5%).
В цілому у 2010 році, як сказано у повідомленні, збережена тенденція до уповільнення інфляції (до 9,1% після 12,3% в 2009 році і 22,3% в 2008 році).
Як повідомлялося, НБУ пов'язує прискорення інфляції до 0,8% у грудні (після 0,3% у листопаді) з підвищенням роздрібних цін на нафтопродукти.
У грудні 2010 року інфляція становила 0,8%, за 2010 рік у цілому - 9,1%.
У 2009 році інфляція становила 12,3%, у 2008 році - 22,3%.