СПЕЦПРОЄКТ "Газова незалежність країни"
ЗА ПІДТРИМКИ Федерації роботодавців нафтогазової галузі
Як українські газосховища допоможуть ЄС стати енергонезалежним від Росії

Як українські газосховища допоможуть ЄС стати енергонезалежним від Росії

Середа, 19 квітня 2023, 13:00 -
Що означає європейська сертифікація українських підземних сховищ газу та що від цього отримає Україна?

"Українські підземні сховища газу є найбільшими серед країн ЄС, сукупна потужність  українських підземок становить майже 29% від обсягу всіх газосховищ Євросоюзу. Україна цілком може стати павербанком Європи" - зазначає Олексій Чернишов, СЕО Групи Нафтогаз.

На тлі газового шантажу Росії Європейська комісія започаткувала REPowerEU - ініціативу щодо припинення залежності від російського газу країнами ЄС до 2030 року у відповідь на повномасштабну збройну агресію Росії проти України. Країни ЄС вирішили вжити заходів з підвищення безпеки постачання газу, створення запасів на випадок кризових ситуацій та накопичення необхідної кількості газу для сталого проходження опалювального сезону. ​​Минулого року Брюссель вперше встановив мінімальний рівень заповнення сховищ напередодні зими. Для 2023 року — це не менше 90% від обсягу газосховища.

Основна вимога до сховищ — бути незалежними від структур, пов’язаних з Росією. Тому всі оператори повинні пройти сертифікацію та довести це.

Оператор українських ПСГ "Укртрансгаз", що входить до Групи Нафтогаз, одним із перших розпочав процедуру сертифікації за новою процедурою та став другим у Європі оператором газосховищ, що успішно пройшов сертифікацію.

На думку очільника Нафтогазу Олексія Чернишова, це дає можливість Україні зберігати у своїх сховищах газ для країн ЄС та таким чином стати важливою складовою енергетичної безпеки Європи.

Які можливості це відкриє для України та яку роль можуть відіграти наші сховища газу в енергобезпеці ЄС і що від цього отримає Україна?

Можливості українських ПСГ

В Україні 12 підземних сховищ газу ємністю близько 31 млрд кубометрів. 10 із них створені на базі виснажених родовищ газу та два — у водоносному підземному горизонті.

Потужності підземних сховищ газу розташовані у західних, центральних, південних та східних областях Україні.

Найбільшим є кластер ПСГ, який розташований на заході країни та  об’єднує близько 80% потужностей підземок всієї України. Розташування потужностей ПСГ поблизу кордонів робить зберігання газу більш зручним для країн ЄС.

У 2020 році підземки України були заповнені на 90 %. У інші роки цей показник коливався на рівні 50-60%.

Зважаючи на зменшення споживання газу в Україні через війну потреба у газі для внутрішніх потреб країни напередодні зими цього року ще зменшиться. Це означає, що вільні потужності сховищ Україна може пропонувати сусіднім країнам.

"Україна може надати країнам Європи від 10 млрд кубічних метрів вільного місця у газосховищах для підготовки до опалювального сезону" - розповідає очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов. 

Це особливо актуально для європейських споживачів, які раніше залежали від прямих поставок газу з Росії і не мали достатньо потужностей для зберігання газу.

Наприклад, Польща може зберігати близько 15% своєї річної потреби в газі. У Литві, Естонії та Молдові взагалі немає підземних сховищ.

 

Ставка на газ у сховищах

Минулий рік показав, що найнадійніший спосіб залишитися з газом взимку — це завчасно накопичити його у сховищах.

Тому в червні минулого року Європарламент затвердив новий регламент про те, що обов'язковий мінімальний рівень газу у сховищах має бути на рівні 80% до 1 листопада 2022 року. А у наступні два роки мінімальним обсягом буде 90%.

Щоб вирішити це питання, у липні 2022 року в ЄС запровадили процедуру обов’язкової сертифікації операторів газосховищ.

Основна мета сертифікації — довести, що на операторів підземних сховищ газу не мають впливу треті особи, зокрема представники "Газпрому" або інші російські бенефіціари. Першою таку процедуру пройшла бельгійська Fluxys Belgium N.V.

Що означає сертифікація для українських газосховищ

Український оператор підземних сховищ газу АТ "Укртрансгаз" став другим у ЄС, який сертифікував свої газосховища за новою процедурою.

7 квітня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) після погодження зі сторони ЄС прийняла остаточне рішення про сертифікацію АТ "Укртрансгаз", згідно з європейськими правилами щодо безпеки постачання газу.

Рішення вдалося ухвалити так швидко завдяки злагодженій роботі АТ "Укртрансгаз" з НАК "Нафтогазом", народних депутатів, регулятора НКРЕКП та Міненерго.

Закон щодо сертифікації оператора газосховищ набрав чинності з 1 січня 2023 року, а вже 24 січня НКРЕКП прийняла необхідний підзаконний акт – Порядок здійснення процедури сертифікації оператора газосховищ. 27 січня АТ "Укртрансгаз" подало запит на сертифікацію.

"Попереднє рішення про сертифікацію було прийняте вже на двадцять третій робочий день замість встановлених законом 60 робочих днів. Хоча європейськими правилам для Секретаріату ЕС та національного регулятора загалом передбачено не більше 50 робочих днів між попереднім та остаточним рішенням, саме завдяки відповідальній позиції та невідкладним діям Комісії цей же шлях було пройдено за вдвічі коротший час", — зазначає очільник "Укртрансгазу" Роман Малютін.

Сертифікація підтверджує право "Укртрансгазу" зберігати газ не тільки українських компаній, а й компаній нерезидентів.

Також Україна отримала офіційне право зберігати у своїх сховищах не лише комерційні запаси газу європейських компаній, але й запаси газу сформовані на випадок кризових ситуацій країнами ЄС.

Без сертифікації українські ПСГ втратили б можливість працювати з газом країн ЄС та компаній-нерезидентів.

Поглиблення співпраці з ЄС дозволить максимально завантажити потужності української мережі ПСГ та суттєво збільшить прибуток від експлуатації сховищ для України. Це вигідно і для європейських споживачів, адже тарифи на зберігання газу в українських сховищах є нижчими, ніж у країнах ЄС.

"Тарифи на зберігання газу в українських ПСГ залишаються на дуже "привабливому рівні" – вони є найнижчими у Східній Європі та навіть разом з вартістю транспортування є вигіднішими, ніж у наших Європейських колег", — пояснює Олексій Чернишов.

Додаткові доходи від зберігання більших обсягів газу, ніж у попередні роки підвищить конкурентність підземних сховищ та створить передумови для поповнення державного бюджету. Зокрема, це посилить енергетичну безпеку не лише України, а і європейських країн-партнерів.

 

Воєнні ризики та гарантії для компаній

До початку війни в українських підземних сховищах зберігали газ понад 100 компаній-нерезидентів з Європи, США та Азії та понад 800 українських компаній.

Після 24 лютого більшість іноземних компаній вибрали свої запаси газу, який зберігався у режимі "митного складу", та практично не закачували нові обсяги, зважаючи на геополітичні ризики, пов’язані із вторгненням РФ.

Рік війни показав, що зберігати газ в українських підземних сховищах безпечно. Уже за кілька місяців після запровадження воєнного стану частина іноземних компаній знову виявила зацікавленість у співпраці з українським оператором ПСГ.

За словами Роман Малютіна, минулого року, попри всі виклики, з якими довелося мати справу, компанія Укртрансгаз не відхилила жодної номінації клієнтів та жодного разу не посилалася на форс-мажорні обставини.

Наразі обговорюється можливість запровадження  фінансових гарантій, які  допоможуть нівелювати ризики, пов’язані з війною. ЄС може надати багатосторонні фінансові гарантії від воєнних ризиків для компаній, що планують зберігати газ в українських ПСГ. 

Зокрема, це питання детально розглядалося під час зустрічі очільника НАК "Нафтогаз України" Олексія Чернишова з єврокомісаром з енергетики Кадрі Сімсон у Брюсселі. 

Зараз "Укртрансгаз" спільно з "Нафтогазом" розробляє ідею створення в Україні східноєвропейського газового хабу.

Технічні можливості для цього уже є. Кластер підземних газосховищ великої потужності із вдалим географічним розташуванням поблизу кордонів стане невід’ємною складовою енергетичної безпеки України та об‘єднаної Європи в найближчому майбутньому.