У 2015 році переробка молока в Україні була найнижчою за 20 років
Обсяг переробки молока в 2015 році склав трохи більше 4,2 млн тонн, що на 0,3 тонн менше, ніж у 2014 році.
Про це повідомив глава ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський, передає "УкрАгроКонсалт".
За його словами, це найнижчий показник молочної переробної галузі за останні 20 років.
З них приблизно 2,5 млн тонн молока вироблено промисловими підприємствами, 1,7 млн грн - населенням.
"Позитивну тенденцію я бачу тільки в тому, що сьогодні більше якісного молока надходить на переробку, і це індустріальне молоко", - сказав він.
В цілому виробництво молочних продуктів скоротилось на 9,2% і становить приблизно 1,37 млн т.
Відбулося незначне скорочення експортної складової у фізичному вираженні: приблизно 200 тис. Тонн української молочної продукції було експортовано. У грошовому вираженні експорт скоротився на 100 млн доларів.
Якщо раніше Україна експортувала сири і продукти в Росію, то зараз асортимент зовсім інший: продукти тривалого зберігання (сухе молоко, суха сироватка), які в порівнянні з сиром коштують значно дешевше.
Ціни на молочну сировину в 2015 році зросли на 25% в гривні, оптово-відпускні на 21-25%, роздрібні ціни на молочну продукцію на 31-35%.
Як повідомлялося, з посиланням на Чагаровського в 2014 році на переробку надійшло близько 4,5 млн тонн молока.
За даними Державної служби статистики, Україна (без урахування тимчасово окупованій території Криму і Севастополя, частини зони проведення АТО) в 2015 році скоротила виробництво молока на 4% в порівнянні з 2014 роком до 10,682 млн тонн, в 2014 році скоротила виробництво молока на 0, 5% - до 11,13 млн т.
Разом з тим, в Союзі молочників України вважають, що населення країни виробляє близько 5 млн тонн молока, а не 8,9 млн тонн, як декларують в Держстаті.
Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.