Китайські вчені розробили першу в світі електронну шкіру

П'ятниця, 7 червня 2024, 19:49 -
 
фото: Tsinghua University

Команда китайських вчених створила першу в світі електронну шкіру з 3D-структурою, яка імітує властивості людської шкіри.

Про це повідомляє журнал Science.

Дослідники з Університету Цінхуа розробили е-шкіру, яка відтворює структуру людської, з її власним епідермісом, дермою і підшкірною тканиною.

Згідно з дослідженням, е-шкіра здатна одночасно декодувати і сприймати три механічні сигнали - тиск, тертя і розтягнення.

Реклама:

Зазанчається, що датчики накопичують сигнали, які обробляються та згодом перевіряються за допомогою алгоритмів глибокого навчання, що дозволяє е-шкірі розпізнавати текстуру та контури об’єктів із надзвичайною точністю, приблизно 0,1 мм, що конкурує з чутливістю людської шкіри.

Електронна шкіра має потенціал для інтеграції в кінчики пальців медичних роботів. За словами дослідникіів, її також можна використовувати як пластир для моніторингу життєво важливих показників здоров’я в реальному часі, включаючи насичення крові киснем і частоту серцевих скорочень.

Читайте також: Наука у 2023 році: які відкриття можуть змінити життя людства?

Реклама:

Нагадаємо:

Китайська влада з 1 липня запровадить експортний контроль над технологіями, програмним забезпеченням і обладнанням, що використовується в авіації.

Китай звинуватив Європейський Союз у веденні недобросовісної конкуренції попри бажання лідерів ЄС уникнути торговельної війни.

Реклама:
Слухайте подкаст "Хроніки економіки" на зручній платформі: