Українська правда

В Україні можуть ввести систему контролю якості продуктів харчування

20 вересня 2013, 10:41

Найближчим часом в Україні може бути введена система контролю якості продуктів харчування HACCP.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється Кабмін завершив роботу над новим базовим законопроектом, який регламентує безпеку харчової продукції. Документ робить обов'язковим використання виробниками системи HACCP - комплексного аналізу ризиків та небезпечних факторів у виробництві продуктів харчування.

"Ця система є обов'язковою в Євросоюзі, а також у ряді інших країн, зокрема в Канаді, Австралії та Японії. З липня цього року вона прийнята і в державах Митного союзу", - йдеться в повідомленні.

Зараз застосування системи перевірки якості продуктів харчування регламентується законом "Про безпеку і якість харчових продуктів". Однак, як пояснив керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк, чинний закон не передбачає обов'язкове використання саме HACCP.

"Законом регламентується використання HACCP або іншої системи контролю якості продуктів, що призводить до обмеженого її застосування", - зазначив Осаволюк.

У відповідності до системи HACCP вводиться принцип відстеження. Він означає, що виробникам доведеться вести суворий облік того, яку сировина вони купують і кому продають свою продукцію.

Ці дані будуть об'єднані в єдину базу, що дозволить швидко відстежити поширення неякісної продукції. Як приклад використання такої бази в пояснювальних документах до законопроекту наводяться випадки виявлення у молоці афлатоксину в Німеччині в березні нинішнього року, пише видання.

Законопроект також передбачає, що відповідальність за неякісну продукцію лягає не тільки на фізичних осіб, а й безпосередньо на підприємства.

Зокрема, Кодекс про адміністративні правопорушення доповнюється нормою, згідно з якою порушення параметрів безпеки продуктів харчування карається штрафом у розмірі 25-35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМ; 425-595 гривень) для фізосіб і 40-55 НМ (680-935 гривень) для посадових осіб.

Відмова від вилучення небезпечних продуктів харчування з обігу тягне штраф у розмірі 135-165 НМ (2295-2805 гривень) для фізосіб і 210-279 НМ (3570-4590 гривень) для посадових осіб. За порушення норм відстеження доведеться заплатити 30-40 НМ (510-680 гривень).

При цьому Кримінальний кодекс пропонується доповнити статтями за оборот неякісних продуктів, які заподіяли шкоду здоров'ю. Якщо він визнаний легким, винні караються штрафом у розмірі 225-375 НМ (3825-6375 гривень) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин або виправними роботами строком до року.

Якщо неякісні продукти заподіяли шкоду середнього або тяжкого характеру, то винні мають бути покарані виправними роботами або ж ув'язненням терміном на два -п'ять років. Якщо вживання цих продуктів призвело до смерті, то термін тюремного ув'язнення складе від п'яти до десяти років.

На думку учасників ринку, ця ініціатива допоможе впоратися з фальсифікатом.

продукти