Уряд пом'якшив умови маркування харчів з ГМО
Кабінет міністрів пом`якшив умови маркування продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми.
Своєю постановою №661 від 1 липня 2009 року Кабмін підвищив рівень вмісту генетично модифікованих організмів у продуктах, за якого продукт не маркується, як такий, що містить ГМО, з 0,1% до 0,9%, повідомляє агентство "УНІАН".
Згідно з документом, продукти, вміст ГМО в яких вищий від 0,9%, підлягають маркуванню.
У переліку складових харчового продукту після найменування кожного інгредієнта з тих, що містять ГМО або вироблені з їх використанням, у дужках дописується "генетично модифікований", "містить генетично модифікований організм" або "вироблений з генетично модифікованого організму2 із зазначенням найменування організму або до кожної такої складової робиться виноска. Напис виконується таким самим шрифтом, що й перелік складових.
Для харчових продуктів, які містять одну складову, напис "генетично модифікований", "містить генетично модифікований організм" або "вироблений з генетично модифікованого організму" із зазначенням найменування організму виконується на етикетці шрифтом розміром не менш як 2 мм.
Харчові продукти, які містять ГМО в обсягу більш як 0,9% або вироблені із сільськогосподарської продукції, вміст ГМО в якій становить понад 0,9%, на які не нанесений відповідний напис, підлягають вилученню з обігу.
Як повідомлялося, 13 травня 2009 року Кабінет міністрів ухвалив постанову №468, якою затвердив порядок маркування харчових продуктів, що містять більш як 0,1% генетично модифікованих організмів (ГМО).