Картопля, буряк, хліб і алкоголь є найпопулярнішими в українців
Картопля, буряк, хліб і алкоголь входять до четвірки найбільш популярних продуктів у раціоні громадян України.
Про це повідомив на прес-конференції у Львові президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, передає DT.UA.
"Перше місце утримує картопля, хоча вона і не є найкориснішим або здоровим продуктом", - сказав він.
У той же час буряк, який посів друге місце, медик назвав дуже цінним продуктом в енергетичному та харчовому планах.
Хліб став третім продуктом за популярністю споживання серед громадян України.
Однак Швець наголосив, що до цього продукту в Україні є і претензії, зокрема, у зв'язку з тим, що в ньому міститься багато солі, а виробники не вказують про це і не намагаються зменшити частку солі у хлібі.
"Наявність солі у хлібі призводить до того, що українці регулярно перевищують норму споживання солі, а це не корисно для організму", - пояснив Швець.
А на четвертому місці в українців, за його словами, - алкогольні напої.
Також Швець відзначив, що жителі України страждають від надмірного споживання калорій, що призводить до ожиріння.
"В Україні половина дорослого населення страждає від зайвої ваги. 25% жінок і 15% чоловіків. Зайва вага провокує хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет та інші захворювання. Щороку від неінфекційних хвороб ми втрачаємо більше 400 тисяч наших співгромадян", - сказав він.
У зв'язку з цим Асоціація дієтологів почала підготовку національних дієтичних рекомендацій.
За словами Швеця, головними розділами цих рекомендацій стануть: калорійність їжі, яку їсть людина, адекватна рівню витрачених фізичних зусиль; збільшення споживання корисних для харчування продуктів і зменшення продуктів, що негативно впливають на здоров'я; розробка рекомендацій для окремих груп населення; вироблення здорових звичок у харчуванні .
За словами дієтолога, ці рекомендації стануть основою державної програми здоров'я українців.