Українська правда

Картопля, буряк, хліб і алкоголь є найпопулярнішими в українців

18 травня 2012, 17:07

Картопля, буряк, хліб і алкоголь входять до четвірки найбільш популярних продуктів у раціоні громадян України.

Про це повідомив на прес-конференції у Львові президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, передає DT.UA.

"Перше місце утримує картопля, хоча вона і не є найкориснішим або здоровим продуктом", - сказав він.

У той же час буряк, який посів друге місце, медик назвав дуже цінним продуктом в енергетичному та харчовому планах.

Хліб став третім продуктом за популярністю споживання серед громадян України.

Однак Швець наголосив, що до цього продукту в Україні є і претензії, зокрема, у зв'язку з тим, що в ньому міститься багато солі, а виробники не вказують про це і не намагаються зменшити частку солі у хлібі.

"Наявність солі у хлібі призводить до того, що українці регулярно перевищують норму споживання солі, а це не корисно для організму", - пояснив Швець.

А на четвертому місці в українців, за його словами, - алкогольні напої.

Також Швець відзначив, що жителі України страждають від надмірного споживання калорій, що призводить до ожиріння.

"В Україні половина дорослого населення страждає від зайвої ваги. 25% жінок і 15% чоловіків. Зайва вага провокує хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет та інші захворювання. Щороку від неінфекційних хвороб ми втрачаємо більше 400 тисяч наших співгромадян", - сказав він.

У зв'язку з цим Асоціація дієтологів почала підготовку національних дієтичних рекомендацій.

За словами Швеця, головними розділами цих рекомендацій стануть: калорійність їжі, яку їсть людина, адекватна рівню витрачених фізичних зусиль; збільшення споживання корисних для харчування продуктів і зменшення продуктів, що негативно впливають на здоров'я; розробка рекомендацій для окремих груп населення; вироблення здорових звичок у харчуванні .

За словами дієтолога, ці рекомендації стануть основою державної програми здоров'я українців.