СПЕЦПРОЄКТ "Зелені інвестиції - заради знань"
Підтримка ЄС у модернізації освітньої інфраструктури: інтервʼю з віцепрезиденткою ЄІБ Терезою Червінською

Підтримка ЄС у модернізації освітньої інфраструктури: інтервʼю з віцепрезиденткою ЄІБ Терезою Червінською

П'ятниця, 17 травня 2024, 14:00 -
Навіть в умовах війни в Україні знаходять можливості втілювати важливі інфраструктурні ініціативи у сфері освіти. Серед них — проєкт "Вища освіта України", який, зокрема, фінансує Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). Проєкт спрямовано на комплексну термомодернізацію українських університетів. Це принесе значні переваги не тільки студентам та викладачам, але й загалом державі.

Віцепрезидентка ЄІБ, відповідальна за фінансові операції банку в Україні, Тереза Червінська розповіла про допомогу ЄІБ Україні, втілення проєкту "Вища освіта України" і чи готовий банк ЄС надалі підтримувати подібні ініціативи в Україні.

Тереза Червінська, Віцепрезидентка ЄІБ, відповідальна за фінансові операції банку в Україні
Тереза Червінська, Віцепрезидентка ЄІБ, відповідальна за фінансові операції банку в Україні

Початок повномасштабного вторгнення кардинально змінив життя мільйонів українців. Це породило безліч нових потреб і викликів, з якими країні треба впоратися. Міжнародні партнери, зокрема ЄІБ, почали швидко надавати потрібну допомогу. Яким чином банк адаптував свою діяльність в Україні в умовах війни?

Як фінансова установа Європейського Союзу ЄІБ рішуче засудив російське вторгнення в Україну. Ми розуміли критичність ситуації й необхідність діяти швидко, аби забезпечити Україні максимальну підтримку. У перші ж тижні ми надали майже 700 млн євро. А загалом з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну банк виділив понад 2 млрд євро. Це нагальна фінансова підтримка на першочергові потреби включно з терміновим ремонтом критичної інфраструктури.

Сьогодні ЄІБ співпрацює з Єврокомісією, Європарламентом, державами-членами ЄС та міжнародними партнерами, щоби підтримати стабільність та сприяти відновленню України. Зокрема, важливі плановані інвестиції в найкритичніші ініціативи державного та приватного секторів, які фінансують із фонду ЄІБ EU for Ukraine та Українського фонду (Ukraine Facility) на суму 50 млрд євро.

ЄІБ працює в Україні з 2007 року. Торік, попри війну, ми збільшили свою присутність, наш офіс в Києві перетворився на Регіональне представництво ЄІБ у країнах Східної Європи. Таким чином збільшились наші ресурси та експертиза на місцях, щоб краще підтримувати реалізацію інвестиційних проєктів. Зазвичай ці проєкти спрямовані на підсилення муніципальної інфраструктури, енергетики, транспорту, малих й середніх підприємств (МСП), щоби покращити повсякденне життя, стимулювати економічне зростання та сприяти стійкості й відновленню України. Це стосується і значних інвестицій в сектор освіти.

Наскільки сфера освіти важлива для ЄІБ? Чи є особливості у фінансуванні енергоефективних проєктів саме в навчальних закладах?

Вкладення в освіту є інвестицією у майбутнє та одним із пріоритетів діяльності Європейського інвестиційного банку. Ми підтримуємо інновації та розвиток, а освіта — це довгострокові інвестиції в людський капітал. Україна, з її значним потенціалом і талантами, може значно виграти від інвестиційних проєктів в освіту, зміцнюючи свою позицію як країни з висококваліфікованими ресурсами, готовими до викликів майбутнього.

"Вища освіта України" стала першим спільним проєктом ЄІБ із Міністерством освіти й науки України (МОН). Для МОН це також був перший досвід отримання фінансування від міжнародної фінансової установи. Тому міністерству необхідно було вивчити, як працюють ці проєкти та розібратися в їхніх умовах.

Ще однією особливістю співпраці була ситуація в деяких університетах-учасниках. Окремі навчальні заклади ніколи не втілювали схожі проєкти, тому подекуди їхнім співробітникам бракувало знань про контракти або процедури закупівель. Попри це, ми були приємно вражені тим, що маємо справу зі свідомими й спроможними бенефіціарами. У вишах є фахівці, з якими можна працювати. В деяких випадках вони навіть самотужки готували проєктну документацію. Завдяки нашій співпраці вони зможуть отримати навички реалізації міжнародних проєктів і далі рухатися в цьому напрямі.

Проєкт "Вища освіта України" передбачає комплексну енергоефективну модернізацію будівель 16 вишів, 13 із яких фінансує ЄІБ. Нині, попри війну, в межах проєкту вже почалися деякі будівельні роботи. Які переваги втілення проєкту матиме для університетів-учасників?

Коли у вас є вибір між тим, щоби піти у виш, де не відбулася модернізація, та заклад, де провели заходи з енергоефективності, рішення очевидне. У відремонтованих будівлях будуть комфортніші умови для навчання, роботи, проживання. Тому це вплине і на кількість студентів, і на викладацький склад.

Модернізація навчальних корпусів і гуртожитків дасть змогу жити, працювати й навчатися в них, заощаджуючи електроенергію, що зараз безперечно важливо для держави. Фінансова ситуація університетів та МОН від цього тільки покращиться, адже вони витрачатимуть значно менше коштів на опалення будівель та електроенергію.

Також до проєкту, окрім робіт з енергоефективності, входять й інші заходи. Кожна будівля проходить обстеження, і в разі виявлення структурних проблем їх розв’язання також можуть внести в план робіт.

Національний університет
Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" — один із 16 університетів-учасників проєкту "Вища освіта України"

Впровадження інвестиційних проєктів передбачає взаємодію з українськими установами та органами різних рівнів. Як би ви описали співпрацю, зокрема, з Міністерством освіти й науки, що є головним партнером проєкту "Вища освіта України"?

Для реалізації цього проєкту ми співпрацюємо з Міністерством освіти й науки та Міністерством фінансів. Це професійна та послідовна робота обох міністерств, націлена на результат. І це вражає, адже попри значні такі виклики — спочатку пандемія, а нині повномасштабна війна — робота над забезпеченням безперебійного освітнього процесу та впровадження сучасних технологій у сфері енергоефективності триває.

Як я вже згадувала, проєкт такого типу був першим для Міністерства освіти й науки. Інвестиційний компонент став для них новим елементом, який потрібно розібрати й опанувати. І в цьому дуже допоміг пакет технічної допомоги від Європейської комісії в межах Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP).

Справді, фінансова допомога надзвичайно важлива для України. Однак експертний досвід, сучасні підходи не менш потрібні. Розкажіть докладніше про підтримку, яку надає українцям Європейський інвестиційний банк, окрім кредитування.

Європейський інвестиційний банк — це державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу. Тому це все ж здебільшого кредитування, але на довготермінових і дуже вигідних умовах. Особливість наших кредитів у тому, що вони зазвичай йдуть у парі з грантами й пакетами технічної допомоги. Все разом  це допомагає українським партнерам утілювати проєкти із закордонним фінансуванням, аби це відповідало міжнародним принципам. Наприклад, у 2023 році ми запустили консультаційну програму EU for Ukraine advisory programme. У межах неї наш банк виділяє 100 мільйонів євро з власних ресурсів, щоби надати консультативну підтримку в області реконструкції в Україні та Молдові й допомогти у розробці пріоритетних інвестиційних проєктів.

У випадку проєкту "Вища освіта України" це був грант ЄС, що допоміг із координацією проєкту на центральному та регіональному рівнях, проведенням енергоаудитів, наданням допомоги в організації проведення закупівель і консультативної підтримки університетам під час розроблення проєктно-кошторисної документації, будівельних робіт тощо. Крім того, 6 із 16 університетів-учасників отримали грантове співфінансування заходів енергоефективності у розмірі 10 мільйонів євро від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P).

Після проведення запланованих енергоефективних заходів модернізовані університети зможуть стати прикладом і поділитися досвідом з іншими вишами. Однак в умовах війни власних ресурсів українського уряду для проведення модернізації навряд чи вистачить. Як закладам освіти співпрацювати з європейськими партнерами та де шукати кошти на підвищення енергоефективності? 

Сьогодні є велика зацікавленість у питанні відбудови України, тому знайти джерела можливо.

Однак слід усвідомлювати, що більші шанси отримати фінансування мають ті проєкти, які є чимось більшим ніж просто ідея. Мало просто мати мрії та бажання — слід перекласти їх на папір, наприклад, у вигляді передпроєктної або проєктної документації. Тут є певний ризик, що пошук фінансування під конкретний проєкт потребуватиме більше часу. Але сформована, структурована ідея має суттєво більше шансів знайти інвестиції.

Це підтверджується досвідом ЄІБ і не тільки в Україні. Ми маємо декілька програм, які містять елементи енергоефективності. І вже тривалий час одним з основних критеріїв участі в них є наявна проєктна документація або високий ступінь готовності проєктної заявки.

До того ж потрібно памʼятати про принцип результативності. Коли проєкт завершується, він показав свою успішність і уряд зацікавлений продовжувати в цьому напрямі, ЄІБ готовий розглядати можливість виділення фінансування на другий, третій, четвертий подібний проєкт. Цим шляхом йшли багато європейських країн, коли втілювали муніципальні або освітні програми. Досвід того, що вже довело свою ефективність, легше перенести на проєкти аналогічного напряму.

 Студенти Національного університету водного господарства та природокористування м. Рівне — один із 16 університетів-учасників проєкту «Вища освіта України»
Студенти Національного університету водного господарства та природокористування м. Рівне — один із 16 університетів-учасників проєкту "Вища освіта України"

Інвестиції в інфраструктуру не мали б сенсу без інвестицій у людей. У секторі вищої освіти ці два фактори в особливий спосіб поєднуються, адже сучасні, енергоефективні й комфортні університети стануть осередками формування нових поколінь фахівців, які потрібні Україні. Якими ви бачите українські вищі навчальні заклади у близькому майбутньому та чи планує ЄІБ надалі впроваджувати проєкти у цій сфері?

Ми сподіваємося, що уряд плануватиме проєкти з розвитку освітньої інфраструктури та освіти в цілому, оскільки це ключ до модернізації та інноваційності країни.

 Звісно, виконання таких амбітних проєктів потребує достатніх ресурсів та стратегічного підходу. ЄІБ готовий підтримати Україну, забезпечуючи необхідне фінансування, що допоможе здійснити ці критично важливі перетворення, сприяючи відновленню, розвитку та євроінтеграції.

Освіта є фундаментальною опорою майбутнього України. Інвестиції в освіту мають вирішальне значення, щоб забезпечити молодих українців необхідними навичками та знаннями для стимулювання інновацій, підтримки демократичних цінностей та ефективного внеску в розвиток своєї країни на шляху до Європейського Союзу. Зосереджуючись на поліпшенні рівня освіти, Україна може забезпечити, щоб її молодь була добре підготовлена ​​до лідерства та успіхів у швидкозмінному глобальному світі.