Останні новини

4 травня, 2024
18:00
Технокомпанія, що забезпечує звʼязок французькій армії підписала угоду про реструктуризацію боргу
Кредитори досягли угоди, яка може врятувати технологічну компанію Atos, яка забезпечує зв'язок для французької армії і має намір керувати кібербезпекою Олімпійських ігор в Парижі цього літа.
16:36
ДоповненоУ Харкові після "прильоту" масштабна пожежа на виробничому підприємстві - Терехов
Мер Харкова Ігор Терехов повідомив про вибух та сильну пожежу на виробничому підприємстві в індустріальному районі Харкова. Інформація про постраждалих уточнюється.
15:56
Російський кіберзлочинець, заарештований у США, визнав провину у відмиванні мільярдів доларів
Російський кіберзлочинець Олександр Винник частково визнав провину по справі у відмиванні більше ніж 4 мільярдів доларів у криптовалюті.
14:50
Вийшло перше музичне відео, повністю створене моделлю ШІ
13:48
Уряд витратив 76 мільйонів на компенсації за прихисток ВПО
За лютий 2024 року за програмою "Прихисток"  спрямовано 76 мільйонів гривень компенсацій, які розподілені між 71 тисяч власників житла.
12:40
G7 на чолі із США обговорює надання Україні 50 мільярдів із прибутку російських активів - Bloomberg
США ведуть переговори з близькими партнерами, щоб надати Україні допомогу на суму до 50 мільярдів доларів, витрати будуть погашені коштом прибутків від суверенних російських активів.
11:40
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру на Дніпропетровщині
За добу ворог атакував енергетичну інфраструктуру у Дніпропетровській області. Була пошкоджена підстанція - відключено від енергопостачання дві шахти.
11:06
Техногіганти переманюють рекламодавців Tik Tok на фоні новин про можливе блокування додатка
Такі компанії як Meta, Snap, Alphabet (Google)  прагнуть скористатися політичною невизначеністю TikTok в США, щоб забрати рекламні долари у свого конкурента.
10:00
Boeing не вистачає однієї деталі для літаків через санкції проти Росії
Компанія Boeing зіштовхнулася з труднощами при виробництві пасажирських літаків 787 Dreamliner — через санкції, які західні країни запровадили щодо Росії. Виробнику не вистачає однієї з деталей.
3 травня, 2024
21:20
Новини 3 травня: пом'якшення валютних обмежень від НБУ, РФ імпортує компоненти для своїх винищувачів з 22 країн
Про що всі говорили сьогодні?
21:10
НБУ оголосив про найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень з початку великої війни
Нацбанк впроваджує найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень для підприємств з початку повномасштабної війни. Переважна більшість змін набирає чинності з 4 травня 2024 року.
20:51
Ізраїль закликає до санкцій проти Туреччини у відповідь на торговельну блокаду
Ізраїль у відповідь на призупинення Туреччиною торговельних зв'язків закликав міжнародну спільноту ввести санкції проти Анкари.
20:32
Німецький енергогігант Uniper вимагає від "Газпрому" в арбітражі $15 мільярдів – Reuters
Німецький енергогігант Uniper сподівається, що суди вирішать питання з неактивними контрактами на постачання російського газу, які можуть відлякати інвесторів після повного повернення компанії на фондовий ринок. Компанія вимагає від "Газпрому" відшкодування збитків у розмірі понад 15 млрд дол.
20:24
Times: Трампа переконують вимагати від НАТО 3% ВВП витрат на оборону
Колишній президент США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах у листопаді 2024 року може висунути вимогу перед членами Північноатлантичного Альянсу витрачати не 2%, а 3% ВВП на оборону.
20:07
Tesla Маска подала до суду на індійського тезку за плагіат
Компанія Tesla подала до суду на індійського виробника акумуляторів за порушення торгової марки, оскільки останній використовував бренд "Tesla Power" для просування своєї продукції.
19:50
ФДМУ за тиждень залучив на приватизаційних аукціонах майже 18 мільйонів
Фонд держмайна за підсумками онлайн-аукціонів з приватизації цього тижня залучив до бюджету 17,6 млн грн.
19:26
Уряд розподілив 5 мільярдів прибутку "Укрзалізниці"
Кабмін затвердив розподіл 5 мільярдів гривень чистого прибутку АТ "Укрзалізниця" за 2023 рік та розмір річних дивідендів.
19:05
Nike за новим контрактом платитиме збірній Франції з футболу 100 млн євро на рік – ЗМІ
Американський бренд Nike продовжить екіпірувати всі французькі та національні молодіжні збірні з футболу - як жіночі, так і чоловічі. Нова угода триватиме з 2026 до 2034 року.
18:40
Росія попри санкції імпортує тисячі компонентів для своїх винищувачів з 22 країн
Росія попри санкції досі імпортує для своїх винищувачів понад 2 000 компонентів, які виготовляють 200 компаній з 22 країн.
18:30
USAID виділяє понад 250 мільйонів доларів для підтримки українських аграріїв
Агентство США з міжнародного розвитку започаткувало нову програму USAID Harvest з підтримки українських виробників зерна та олійних, щоби вони розширили свій експорт - йдеться про понад 250 млн дол у відбудову та розширення аграрного сектору.
17:54
Виробники дронів зможуть отримувати гранти від держави на пільгових умовах – Мінекономіки
Підприємства, які виробляють дрони, зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості поданого проєкту. Пільговий режим надання грантів таким виробникам буде діяти на всій контрольованій території України.
17:30
Під час відновлення Бородянки на Київщині "зникли" 20 мільйонів – Держаудитслужба
Фахівці Державної аудиторської служби під час ревізії Бородянської селищної ради виявили порушення на 19,8 млн грн під час використання коштів, виділених на відновлення селища. 
17:19
Заміна "У" на "Н": Україна з 4 травня переходить на нове маркування транспорту автошкіл
З 4 травня автомобілі, на яких кандидати у водії здійснюють практичну підготовку та складають іспити, позначатимуться по-новому: на цих транспортних засобах зміниться розпізнавальний знак "У" на "Н".
17:00
Тім Кук розповів, що Apple Vision Pro купила половина компаній зі списку Fortune 100
16:45
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори
Національний банк України (НБУ) заборонив банкам і небанківським фінансовим установам приймати в заставу за кредитами фізичних осіб дрони, тепловізори та інші подібні товари подвійного використання.
16:44
У Берліні палає цех металообробного підприємства, містян попередили про токсичний дим
Мешканців Берліна попередили про токсичну хмару диму, що поширюється від великої пожежі у цеху металообробного підприємства на заході міста.
16:31
Дефіцит електроенергії зберігатиметься й у 2025 році: НБУ спрогнозував, скільки коштуватиме імпорт
До кінця 2024 року дефіцит електроенергії становитиме 5-7%, а у 2025 році - 7% у першому кварталі та по 3% на квартал до кінця року. Імпорт електроенергії при цьому становитиме 800 мільйонів доларів, а у 2025 році – 600 мільйонів. 
16:22
"Укрексімбанк" визначив переможця конкурсу на посаду голови правління
Наглядова рада "Укрексімбанку" 3 травня 2024 року за результатами конкурсного відбору обрала Віктора Пономаренка переможцем конкурсу на посаду голови правління банку.
15:58
Низька інфляція на початку року: НБУ пояснює рекордним врожаєм на одну особу
Національний банк України роз'яснив причини сповільнення інфляції на початку 2024 року. Найбільший внесок у сповільнення мали ціни на сирі продукти, що в березні 2024 року знизилися на 4.9% рік до року.
15:55
Bolt залучив 220 мільйонів євро кредиту для підготовки до IPO
Естонський стартап Bolt Technology отримав кредитну лінію на 220 млн євро, яка має допомогти компанії підготуватися до публічного розміщення акцій.
15:30
З початку великої війни Україна отримала від Німеччини прямої бюджетної підтримки на 1,6 млрд євро
З лютого 2022 року Україна отримала 1,6 млрд євро прямої бюджетної підтримки від Німеччини, з яких 1,3 млрд євро надійшло у формі грантів
15:17
Google оголошує про другий етап Фонду підтримки українських стартапів на $10 мільйонів
Google, у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України, запускає другий етап Фонду підтримки Google for Startups Ukraine Support Fund на 10 мільйонів доларів.
14:47
Ціни на какао обвалилися після цінових рекордів напередодні
Ціни на какао стрімко падають, продовжуючи щотижневе падіння майже на 30%, оскільки ринок завершує один з найжвавіших відрізків, які він коли-небудь бачив.
14:20
Російські кібератаки на держави НАТО: Альянс готовий до скоординованої відповіді
У НАТО висловили солідарність з Німеччиною та Чехією у зв’язку з кібератаками, здійсненими російською групою хакерів, та готові розглянути скоординовану відповідь на загрозу.
14:17
Цьогоріч з України виїде ще 200 тисяч українців: коли почнуть повертатися
Цього року очікується відплив зовнішніх мігрантів у 200 тисяч осіб. Втім, за прогнозом НБУ, у 2025-2026 роках до країни повернуться 1,2 мільйона осіб.
13:55
Очільника порту Маріуполя підозрюють у витраті 12 мільйонів на ремонт окупованого порту
У період з жовтня по грудень 2022 року на підставі підписаних керівником Маріупольського порту актів нібито виконаних робіт підрядник незаконно отримав від державного підприємства понад 11,6 млн грн.
13:33
Робочої сили в Україні стало менше на чверть: які регіони відчули найбільше
З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин - міграція, демографічні втрати та окупація.
13:27
НБУ дає шість місяців Getin Holding на продаж Idea Bank
НБУ вимагає від Getin Holding, якому належить Idea Bank, продати 323 млн 72 875 акцій. аналогічну вимогу висунуто власнику Idea Bank Лешеку Чернецькому, від якого вимагають продати 145 318 179 акцій.
13:15
У 2025 році реальна заробітна плата може перевищити довоєнний рівень – НБУ 
У 2025 році реальні заробітні плати в економіці перевищать свій довоєнний рівень та підвищуватимуться надалі, зокрема завдяки посиленню конкуренції за робочу силу із закордонними роботодавцями.
13:02
У квітні Україна імпортувала рекордну кількість електроенергії з Європи
У квітні Україна імпортувала 225 тис. МВт-г електроенергії, що є найбільшим показником з початку поточного року. Порівняно з березнем обсяг комерційного імпорту збільшився на третину.
12:39
Дефіцит електроенергії коштуватиме 0,6% ВВП у 2024 році - НБУ
Дефіцит електроенергії негативно вплине на зростання реального ВВП України: на 0,6% у 2024 році та 0,5% у 2025 році.
12:26
НБУ прогнозує зниження безробіття до 14,2% у  2024 році
Національний банк України прогнозує, що рівень безробіття зменшиться до 14.2% у 2024 році та 10–12% у 2025–2026 роках. 
12:21
НБУ прогнозує підвищення податків на 2,5% ВВП
Національний банк України (НБУ) передбачає підвищення податків на 2,5% ВВП у горизонті 2024-2026 років.
11:51
Приватбанк продовжив безоплатну доставку карток Новою поштою по Україні та ЄС до кінця року
Приватбанк продовжив до кінця 2024 року безкоштовну відправку банківських карток з доставкою Новою поштою по всій Україні та у 13 країнах ЄС. 
11:42
Генерації електроенергії недостатньо для покриття споживання: без світла понад 200 тисяч споживачів
Через пошкодження, завдані ракетними ударами росіян, електростанції не можуть виробити достатньо електроенергії, щоб покрити всі потреби споживачів. На ранок знеструмлено 206 тисяч споживачів на Харківщині.
11:22
Raiffeisen Bank влітку почне скорочувати свій бізнес у Росії – глава RBI
Глава Raiffeisen Bank International (RBI) Йохан Штробль заявив, що в третьому кварталі 2024 року банківська група почне виконувати розпорядження Європейського центрального банку (ЄЦБ) про суттєве скорочення бізнесу в Росії.
10:56
У першому кварталі ФОП сплатили єдиного податку на 160% більше, ніж торік
За підсумками І кварталу 2024 року фізичні особи-підприємці сплатили до бюджету понад 13,9 млрд грн єдиного податку, що на 159% більше, ніж за перші три місяці 2023 року.
10:39
В Україні зростає попит на електромобілі
У квітні автомобілі з традиційними двигунами охопили близько 71% ринку нових легковиків, що на 2 в.п. менше, ніж торік. Водночас зростає попит на електромобілі.
10:17
Windows 11 втрачає користувачів, натомість частка Windows 10 зростає – Statcounter
09:54
Apple заявила про найбільший зворотний викуп акцій компанії
Apple санкціонувала зворотний викуп акцій на суму 110 мільярдів доларів, що на 22% більше, ніж торішній дозвіл у 90 мільярдів доларів.
09:39
Захист від ударів і підготовка до опалювального сезону: Зеленський озвучив завдання для енергетики 
В енергетичній сфері України необхідно поєднати два процеси – захист енергетики від ударів та підготовку до наступного опалювального сезону.
09:15
Британія виділятиме Україні 3 млрд фунтів військової підтримки щороку – глава МЗС
Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон пообіцяв, що Британія буде виділяти Україні три мільярди фунтів стерлінгів щорічної військової допомоги, і це буде відбуватися "стільки, скільки буде потрібно".
09:00
Підсумок тижня: ціни на нафту зазнали найбільших втрат за останні три місяці
Ціни на нафту зросли на перспективі продовження скорочення видобутку країнами ОПЕК+, але ц підсумку ціни на нафту зазнали найбільших тижневих втрат за останні три місяці через невизначеність попиту та послаблення напруженості на Близькому Сході, що знизило ризики для поставок.