Скільки коштує деревина для фортифікацій? Розповідаємо на прикладі закупівель на Харківщині

Середа, 29 травня 2024, 09:00 -
ЕП дослідила 8 тис контрактів на закупівлю деревини. Виявляється, мережа приватних постачальників продавала її державі в декілька разів дорожче, ніж державні лісгоспи.

Просування російських військ під час повторного наступу на Харківщині в черговий раз порушило проблему якості та готовності українських фортифікацій.

На тлі активізації боїв за Харківщину в середині травня місцевий антикорупційний центр виявив, що Харківська ОДА регулярно купує деревину для фортифікацій у сумнівних підприємств за завищеними цінами.

Компанії-постачальники створили за кілька місяців до укладання перших контрактів, вони пов’язані між собою через нинішніх та попередніх керівників і крім контрактів для Харківської ОДА більше ніде не з’являються.

Ціни на деревину, які пропонують державні лісгоспи, значно нижчі за ті, що пропонують приватні постачальники для Харківщини. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов пояснював, що договори з останніми включають логістику, а потреба в матеріалах – велика, тож інформація про походження деревини у ТОВ та ФОП чиновнику "не цікава".

ЕП проаналізувала дані закупівель деревини по всій країні через Prozorro. Здебільшого в них ідеться не про відкриті торги. Замовники, тобто державні структури, спершу укладають прямі контракти з постачальниками, після чого на Prozorro лише звітують про здійснену закупівлю.

Виявляється, що оброблена деревина від приватних компаній по всій країні продається за ціною, суттєво вищою, ніж у державних лісгоспів. Але й близько не настільки, як її купували для фортифікацій на Харківщині. Навіть якщо врахувати логістику.

Як купували деревину для фортифікацій на Харківщині

До жовтня 2023 року департамент ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА/ОДА купував деревину для інженерних робіт лише в державних лісгоспів. Це були місцеві підприємства ДП "Ліси України": Ізюмське, Зміївське, Жовтневе, Гутянське.

З листопада в контрактах на поставку деревини почав з’являтися приватний бізнес: ФОП Чаус Ігор Олегович і ТОВ "Герц індустрія". Їхні ціни перевищували ті, які пропонували державні лісгоспи, хоча і залишалися ринковими: близько 4,5 тис грн за куб м. Як пояснює Синєгубов, контракти з приватними фірмами включали вартість логістики, тоді як з державними підприємствами – ні.

Разом з тим, закупівля, наприклад, від 29 листопада в ТОВ "Герц індустрія" здійснювалася на умовах "франко – нижній склад", тобто ціна 4,6 тис грн за куб м включала доставку постачальником до свого нижнього складу (майданчик з дорогою). Далі покупець мав забезпечити логістику самостійно.

До 2024 року ці ж умови доставки значилися в більшості укладених договорів на придбання деревини, у тому числі в державних лісгоспів. Наприклад, при закупівлі в Зміївського лісгоспу за 3,6 тис грн за куб м.

У січні-лютому приватні компанії в торгах участі не брали, а повернулися в березні. До ФОП Чаус Ігор Олегович і ТОВ "Герц індустрія" додалися ТОВ "Деревообробне підприємство "Восход", ТОВ "АТТ-буд", ТОВ "Сатибуд". Контрактів стало більше, ціни зросли, а держава з-поміж постачальників майже зникла.

З початку 2024 року Харківщина почала зводити третю лінію оборони, чим, імовірно, пояснюється значно більша кількість контрактів на закупівлю деревини. Збільшення попиту може частково пояснити зростання цін. Однак закупівля деревини для інженерних споруд по 8 тис грн за куб м на кілька тисяч гривень перевищує ринкову вартість, визначену на торгах Української енергетичної біржі.

Питання до таких контрактів виникають не лише через високу ціну. Вони укладалися лише з одним постачальником – ТОВ "Деревообробне підприємство "Восход". Хоча в умовах цих договорів закладена вартість логістики, ціна на деревину з повною доставкою може бути суттєво меншою. Наприклад, у травні Харківська ОДА купувала її в Жовтневого лісгоспу на цих же умовах за 3,3 тис грн за куб м.

Школи, дороги, підготовка до зими. Чи продовжує місцева влада "закопувати гроші в асфальт"

Вартість доставки залежить від відстані. Як приклад – один з договорів з ТОВ "Деревообробне підприємство Восход". Точна вартість закладеної в контракти логістики невідома, але її можна порахувати. За словами одного з підприємців у деревообробній галузі, доставка кубометра лісу на відстань 100 км коштує близько 200 грн.

За тим договором Харківська ОДА купувала 81,5 куб м деревини, на що витратила 660,4 тис грн або 8 100 грн за куб м. Перевезти весь цей обсяг на 100 км коштуватиме 16,3 тис грн, а на 500 км – 81,5 тис грн. Якщо тільки цю деревину не везли із Закарпаття, то ціна без логістики мала бути співмірна з ринковою.

СБУ вже почала розслідувати можливі зловживання при закупівлі деревини для фортифікацій. Як повідомляє Харківський антикорупційний центр, за версією слідства, кілька підприємств, підконтрольних одній групі осіб, купували деревину в державних підприємств та перепродавали її Харківській ОВА за завищеними цінами. Доставка нібито здійснювалася з Дніпропетровщини.

Що з деревиною по всій країні

Приватні підприємства завжди продають деревину дорожче, ніж державні, адже, імовірно, самі купують ліс у лісгоспів. Відповідно, розрив у цінах зовсім незначний для лісу-кругляку, де переважно і присутні держпідприємства. Різниця між їхніми цінами і цінами приватних компаній становить лише кілька сотень гривень за кубометр.

Натомість різниця між цінами на пиломатеріали сягає 2,5 тис грн за куб м. У держпідприємств такий цінник нижчий за ринковий, який становить близько 4 тис грн, і може свідчити про менші операційні витрати, гіршу якість або не враховану логістику. Примітно також, що цінової різниці між прифронтовими і тиловими регіонами немає.

"На кубометр пиломатеріалу йдуть 2-2,5 кубометра круглого лісу, що залежить від параметрів лісу, плюс робота. Тобто ціну на пиломатеріали завжди треба множити на 2,5. Три тисячі – це дуже дешево. Орієнтовна ціна пиломатеріалу має бути близько 5 тисяч гривень за кубометр", – пояснює ЕП один з підприємців у деревообробній галузі.

Проте навіть серед приватних компаній оброблена деревина в середньому коштує 6 тис грн. Пояснити такий розрив складно. Серед причин – більша обробка приватними фірмами, доставка, завищені ціни на закупівлях. Однак факт залишається: розрив між цінами на оброблену деревину в держлісгоспів та в бізнесу становить тисячі гривень.