Новая программа от государства: что такое "Национальный кэшбек" и как он работает

Четверг, 19 сентября 2024, 14:30 -
Как работает программа "Национальный кэшбэк", за покупку каких товаров можно получить средства от государства и на что их можно потратить? (укр)


Що таке "Національний кешбек"?
Які банки беруть участь у програмі?
Як доєднатися до програми?
Чи безпечно користуватися кешбеком?
За які товари можна отримати кешбек?
Які товари не підпадають під програму?
Який розмір кешбеку?
Як і коли будуть нараховуватися кошти?
На що можна витрачати кешбек?
Чи є часові обмеження на використання кешбеку?
Чи треба платити податок на кешбек?

Що таке "Національний кешбек"?

"Національний кешбек" – це державна програма підтримки українських виробників, у межах якої громадяни можуть отримати 10% від вартості придбаних вітчизняних товарів. Бета-тестування програми стартувало 2 вересня 2024 року.

За цей час уже 1,2 млн українців відкрили картки для отримання виплат, а держава нарахувала майже 3 млн грн кешбеку. У Мінекономіки розраховують, що до програми долучаться близько 10 млн людей. У відомстві кажуть, що протягом вересня збиратимуть відгуки про її роботу, допрацьовуватимуть та переглядатимуть умови. Крім того, розширюється перелік виробників і товарів, які стануть частиною "Національного кешбеку".

У програмі беруть участь п'ять сторін: продавець, виробник, банк, державна платформа на основі "Дії" та покупець. Відповідно, аби покупець отримав кешбек, до програми повинні доєднатися всі сторони. Банк – надати можливість відкрити картку "Національний кешбек", виробник – додати товар до переліку тих, на які нараховується кешбек, а торговельна мережа – продати цей товар.

Які банки беруть участь у програмі?

Наразі в програмі беруть участь 11 банків: Приватбанк, Ощадбанк, "Сенс банк", А-банк, ПУМБ, Укрсиббанк, monobank ("Універсал банк"), Акордбанк, "Глобус", Укргазбанк, "Банк кредит Дніпро". До 1 серпня в цих установах були відкриті 59,3 млн рахунків фізичних осіб.

Щойно програма стартувала, деякі банки почали одразу пропонувати своїм клієнтам отримати картку для накопичення кешбеку. Якщо відповідне сповіщення не прийшло, то послугу можна знайти самостійно в банківському застосунку, написати повідомлення в підтримку або звернутися у відділення.

Банки змагаються за те, аби клієнти відкривали картку для отримання кешбеку саме в них, тому пропонують додаткові переваги. Наприклад, у "Сенс банку" можна отримати додаткові 2% бонусів від суми, яка нараховується в рамках національного кешбеку.

У Приватбанку пішли далі: підключивши цю послугу, можна отримувати "кешбек на кешбек". Клієнтам нараховуватимуть 10% винагороди за кожну оплату карткою, на яку нараховується державний кешбек. ПУМБ та Укргазбанк проводять розіграші призів для тих, хто відкриє в них таку картку.

До участі в програмі можна підключити кілька платіжних карток, якими оплачуються покупки, навіть з різних банків, відкривши в кожному окрему. Однак коли настане час виводити кешбек, зробити це можна буде лише на одну картку, яка підв’язана в "Дії".

Як доєднатися до програми?

Щоб долучитися до "Національного кешбеку", потрібно зайти в мобільний застосунок "Дія" в розділ "Сервіси" та обрати відповідну програму. Далі сервіс запропонує перелік банків для відкриття картки. Якщо картка вже є, то в застосунку треба буде її обрати.

Саме в "Дії" можна буде переглядати історію нарахування та виплат кешбеку. Додаткових операцій із своїми картками, з яких будуть оплачуватися покупки, проводити не треба, якщо вони зареєстровані для участі в програмі в банківському застосунку або відділенні.

Чи безпечно користуватися кешбеком?

Долучаючись до програми, особа надає державі доступ до інформації про розрахунки своєю карткою. В уряді не вважають, що це порушує банківську таємницю.

Так, заступниця міністра економіки Надія Бігун у подкасті "Хроніки економіки" запевняла, що участь у програмі цілком безпечна. Долучаючись до неї, користувач дає згоду на передавання інформації про транзакції тільки для нарахування кешбеку. "Дія" цю інформацію "не зберігає та нікуди не передає".

"Немає підстав вважати, що ця інформація буде використана для якихось інших потреб", – наголосила Бігун.

За які товари можна отримати кешбек?

Отримати кешбек можна на товари українського виробництва, зокрема лікарські та медичні вироби, які виробник додав до спеціального переліку. На сайті "Зроблено в Україні" можна перевірити, чи входить товар до переліку тих, на які нараховується кешбек. Наразі українські виробники додали до цього переліку понад 130 тис товарів – від йоршиків для унітазів до червоної ікри.

Також на цьому сайті можна дізнатися, чи бере участь у програмі конкретна торгова мережа.

Якщо людина купить одним чеком український товар, зареєстрований у програмі, та імпортний продукт, то кешбек нарахують лише на вітчизняну позицію в чеку.

Які товари не підпадають під програму?

На товар українського виробництва не нараховується кешбек, якщо він або торговельна точка не беруть участь у програмі. Наприклад, велика мережа супермаркетів бере участь у програмі та продає хліб від українського виробника. Однак останній не додав товар до переліку тих, на які нараховується кешбек. Відповідно, за таку покупку кошти нараховувати не будуть.

Кешбек не нараховується на підакцизні товари (алкогольні напої, тютюнові вироби, пальне). Виняток – вина та медові напої без додавання спирту.

Який розмір кешбеку?

Розмір кешбеку становить 10% від ціни придбаного українського товару. Загалом за місяць максимально можна назбирати 3 тис. грн кешбеку. Тобто, навіть купивши українських товарів на суму понад 30 тис. грн на місяць, людина зможе отримати лише 3 тис. грн.

Як і коли будуть нараховуватися кошти?

На наступний день після придбання товарів у "Дії" оновлюватиметься баланс накопиченого кешбеку. Однак це віртуальний рахунок – як бонусні бали. Уряд переказуватиме гроші на картку "Зроблено в Україні" до 20 числа наступного місяця. Тобто якщо здійснити купівлю 19 вересня, то кешбек прийде на картку лише 20 жовтня.

Якщо користувач не обрав у "Дії" картку "Зроблено в Україні" для зарахування кешбеку, то виплату перенесуть на наступний місяць.

На що можна витрачати кешбек?

Кешбек можна витрачати лише безготівково і лише з тієї картки, на яку він зарахований. Вивести кошти на інший рахунок чи зняти їх готівкою неможливо. Кешбек можна витрачати на оплату комунальних послуг, поповнення мобільного рахунку, придбання поліса автострахування, а також на різні послуги: від кінотеатрів і ресторанів до квитка на пором або оплату евакуатора.

Спектр цих послуг широкий, проте вони мають підпадати під визначені урядом МСС-категоріїMCC (Merchant Category Code) – це спеціальний код, за допомогою якого платіжні системи розуміють, чим займається торговий об'єкт. Наприклад, що людина розрахувалася в магазині з продуктами чи в аптеці.

Оплатити кешбеком потрібно всю вартість послуги: не можна одну половину квитка в театр оплатити однією карткою, а другу – іншою. Однак можна знаходити альтернативні рішення: оплачуючи комунальні послуги, можна вибрати, за які послуги розрахуватися кешбеком. Наприклад – лише за домофон та вивезення сміття.

Також кешбек можна переказати на благодійність або витратити його на військові облігації.

Чи є часові обмеження на використання кешбеку?

Використати кошти, отримані у вересні-листопаді 2024 року, можна буде до 31 січня 2025 року. Кешбек, нарахований за грудень, виплатять у лютому 2025 року, а використати його можна буде до кінця року. Якщо кешбек не використати, то кошти на картці анулюються і повернуться до державного бюджету.

Чи треба платити податок на кешбек?

Кешбек вважається доходом, тому з нього потрібно сплатити податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) та військовий збір. Оскільки ПДФО становить 18%, а військовий збір піднімуть до 5%, то загалом з отриманого кешбеку потрібно буде сплатити 23% податків.

Як відбуватиметься оподаткування – наразі невідомо. Можливо, податок вираховуватимуть банки і переказуватимуть на картку суму після вирахування податків. Якщо вони не стануть виконувати функцію податкових агентів, то громадянам, які протягом року отримували кешбек, потрібно буде наступного року подати податкову декларацію, у якій вказати отриману суму, розрахувати суму податку та сплатити її.

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який пропонує не включати національний кешбек до оподатковуваного доходу фізосіб. Документ підтримав профільний комітет, проте депутати досі не ухвалили його навіть у першому читанні. Тож наразі кешбек має оподатковуватися, як і будь-який інший дохід людини.