Чим більше споживаєш, тим дорожче. Скільки з 1 червня може коштувати електроенергія? Роз'яснення

Четвер, 30 травня 2024, 08:00 -
Уряд готується підвищити вартість електроенергії для населення. Для чого це робиться і чи зростатимуть тарифи в майбутньому?

Публікація оновлена 3 червня о 11:00.

Очікувалось, що рішення про підняття тарифу уряд ухвалить 30 травня, однак Міненерго внесло відповідну пропозицію зранку 31 травня. У фінальній версії тарифи дещо відрізняються від описаних в цій публікації. Актуальні дані ЕП опублікувала одразу після ухвалення рішення урядом

Що сталося?

30 травня Кабмін підвищить вартість електроенергії для населення. Про це повідомили кілька співрозмовників ЕП в уряді, а також представник однієї з державних енергетичних компаній.

Відповідні зміни, як очікується, набудуть чинності через день – 1 червня.

Якою буде нова ціна електроенергії?

У разі ухвалення такого рішення домогосподарства будуть сплачувати дві ціни залежно від обсягу споживання: до 100 кВт-год на місяць – 2,64 грн за кВтпонад 100 кВт-год – 4,8 грн за кВт-год. При цьому нова ціна поширюється на весь обсяг, починаючи з першої кВт-год.

Наприклад, якщо сім'я за місяць споживає 90 кВт-год, то доведеться сплатити 237,6 грн (90 х 2,64), а якщо 150 кВт-год, то 720 грн (150 х 4,8).

Для нічного часу, як і раніше, застосовуватиметься коефіцієнт 0,5. Тобто вся спожита вночі електроенергія коштуватиме вдвічі менше, ніж удень.

Скількох споживачів торкнеться підвищення?

За даними співрозмовників ЕП в одній з енергетичних компаній, до 100 кВт-год електрики на місяць споживають менше 20% населення. Тобто з 1 червня 80% домогосподарств платитимуть нову ціну – 4,8 грн.

У чому необхідність такого кроку?

В офіційних комунікаціях представники уряду та парламенту ключовою причиною для перегляду ціни називають необхідність отримати гроші на відновлення об’єктів енергетики внаслідок російських атак.

Хоча насправді левову частку грошей від підвищення ціни на електрику отримає компанія "Енергоатом", яка, на щастя, не була об’єктом масштабних російських обстрілів. Компанія отримає більше коштів, оскільки нові ціни зменшать її зобов’язання щодо покриття пільгових тарифів для населення.

Від блекаутів узимку Україну може врятувати розподілена генерація. Як це працює? Досвід великого міста

"Я не бачу зв'язку між підвищенням тарифів і відновленням зруйнованих потужностей. Не розумію, як вибудований цей зв'язок", – наголошує директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Реальна причина змін – поступовий перехід на ринкову вартість енергоносіїв для населення, що є зобов'язанням України перед західними партнерами.

Тобто ринкова ціна може бути більшою?

Ціна 4,8 грн за кВт-год не є ринковою, не кажучи про 2,64 грн за кВт-год. Повну вартість електроенергії сплачують лише бізнес і промисловість. Тариф для населення пільговий, тобто різницю між ринковою ціною і фактично сплаченою домогосподарствами дотують дві державні компанії – "Енергоатом" та "Укргідроенерго".

Іншими словами, це не останній етап підвищення ціни на електрику для населення.

Якою ж є ринкова вартість?

Вартість електроенергії, яку отримують ті чи інші споживачі, формується з кількох складових. Ринкова ціна електроенергії як товару становить близько 4 грн за кВт-год, але це не все.

Ще треба заплатити за її передавання мережами "Укренерго" (0,63 грн), за розподіл обленерго (середній тариф по Україні – 1,8 грн). Ще близько 15 коп коштує постачання.

"Виходить, що собівартість енергії з її доставкою становить близько 6,6 гривні за кіловат без ПДВ або близько 8 гривень з ПДВ", – пояснює радник прем'єр-міністра Юрій Бойко.

З 1 червня зросте й вартість електрики для бізнесу. Це пов’язано з недавнім переглядом Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, граничних цін або так званих прайс-кепів.

Якщо місячний індекс електроенергії базового навантаження на травень на Українській енергетичній біржі становив 3 304 грн за МВт-год без ПДВ, то на червень цей показник зріс до 5 541 грн.

Як виглядає субсидування цін для населення?

Цей процес регламентує урядова постанова №483 "Про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів" або ПСО.

За цим бюрократичним формулюванням стоїть така логіка: населення електрикою за пільговою ціною (2,64 грн за кВт-год або 4,8 грн за кВт-год залежно від обсягів споживання) забезпечують постачальники універсальних послуг або так звані ПУПи.

Різницю між ринковою ціною (згадані Бойком 8 грн за кВт-год) та пільговою для населення ПУПам компенсує ДП "Гарантований покупець", яке отримує кошти від "Енергоатома" та "Укргідроенерго".

Росія продовжує нищити українську енергетику. Що чекає на Україну без ТЕС? Роз'яснення

З огляду на масштаби та можливості цих двох компаній навантаження на них різне: на плечі атомної компанії лягають 85% від усього обсягу компенсацій, а 15% має забезпечувати "Укргідроенерго". Кошти на компенсацію різниці ці два підприємства отримують від продажу власної електроенергії за ринковою ціною.

Детально роботу механізму ПСО описав керівник ГО "Асоціація енергоефективності та енергозбереження" Олександр Візір.

Хто отримає кошти від підвищення тарифу?

Ключовими бенефіціарами підвищення тарифів для населення будуть "Енергоатом" та "Укргідроенерго".

Об’єкти останньої на рівні з тепловими електростанціями були серед ключових цілей російських обстрілів, тому додаткові кошти, вочевидь, підуть на відновлення ГЕС.

"Енергоатом", скоріш за все, направить гроші на будівництво атомних блоків, доцільність чого в поточних умовах викликає в профільному середовищі багато питань.

Чи стане менше відключень після підвищення тарифу?

Ні, ці процеси не пов'язані між собою. "Незалежно від розміру тарифу для населення світло будуть вимикати і надалі. Відключення триватимуть не менше двох років, можливо, навіть трьох. Це залежить від того, як швидко ми зможемо відновити пошкоджені та зруйновані об’єкти", – наголошує Харченко.