Найкращі українські вина: що обирають сомельє
На останньому виноробному форумі був представлений "Винний Гід України 2019". Які саме українські вина рекомендує гід та які з них сподобались редакції?
Українська винна галузь пережила величезний занепад після 80-х років минулого століття.
Проте за останні роки в Україні з'явилось чимало виноробів, наполегливих і одержимих, закоханих у свій край, завдяки яким галузь починає виходити з тіні і заявляє про себе все голосніше.
Це стало можливим в тому числі завдяки появі нового прошарку крафтових виноробів.
Разом з тим про українських виноробів мало що відомо у власній країні. Широкому загалу їхні досягнення невідомі. Коли споживач приходить купувати українське вино в магазині або замовляє келих вина в ресторані, то частіше віддає перевагу світовим виробникам.
Утім ми бачимо, що деякі українські винороби мало чим поступаються своїм європейським колегам. Так, їх зовсім небагато, в тисячі разів менше порівняно з тією ж Францією, наприклад, але з кожним роком стає все більше
Що каже статистика? Вино в Україні офіційно виробляють близько 75 компаній. Загальні площі виноградників сьогодні — 40,7 тис. га, з них ті, що використовуються для виробництва вина — 25,6 тис. га.
На щорічному виноробному форумі, одним з організаторів якого є "Українська правда", був представлений "Винний Гід України 2019". У видання увійшло 48 виноробних господарств та 183 позиції найкращих українських вин.
Усі вина були оцінені за міжнародною 100-бальною шкалою у форматі "сліпої" дегустації. Для цього було залучено найкращих фахівців Асоціації сомельє України. ЕП попросила представників "гіду" надати список 20 червоних та білих сухих вин, які отримали найвищі бали сомельє.
Насправді, цей список значно ширший і кожне з вин, яке потрапило у видання, заслуговує на окрему увагу. З повним списком можна ознайомитись трохи нижче.
Українські червоні вина
Артанiя червоне
Сухе, червоне
Виробник: Beykush winery (Причорномор'я: між Бузьким та Березанським лиманом Південного степу. Орієнтир — село Чорноморка, Миколаївська область)
Рік врожаю: 2015
Сорти винограду: Сапераві, Мерло, Каберне Совіньйон, Піно Нуар.
Ферментація та витримка у нейтральна ємностях, рік витримки в бочці.
Вино глибокого пурпурного кольору. Виражений аромат чорної смородини, ожини, стиглої вишні, у поєднанні з ароматом шкіри та тютюну. Тіло середнє. Смак насичений та соковитий.
Рекомендації: м'ясні страви, м'ясо на грилі, м'ясні делікатеси, сир твердий. Температура:14-16 градусів.
Оцінка гіду: 88 балів
Merlot Reserve
Сухе, червоне
Виробник: Шабо (Бессарабія, між Дністровським лиманом та Чорним морем, Орієнтир — село Шабо, Одеська область)
Рік врожаю: 2017
Сорт винограду: Мерло.
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у барріках 6 місяців. Додаткова витримка у пляшках
Вино рубінового кольору. Виражений аромат в’яленої вишні з малиною, відчуваються ноти кориці, солодки, тютюну. Тіло середнє. Фруктовий освіжаючий смак.
Рекомендації: М'ясо на грилі, м’ясні страви, м’ясні делікатеси. Температура:14-15 градусів.
Оцінка гіду: 88 балів
Артанiя резерв
Сухе, червоне
Виробник: Beykush winery (Причорномор'я: між Бузьким та Березанським лиманом Південного степу. Орієнтир — село Чорноморка, Миколаївська область)
Рік врожаю: 2013
Сорти винограду: Каберне Совіньйон, Сапераві.
Ферментація у нейтральній ємності. Витримка у американській бочці 2 роки.
Вино гранатового кольру. Виражений аромат пряних ягід із чорносливом та спеціями гармонійно поєднуєтсья з ароматами фермерського подвіря ,шкіри та тютюну. Тіло повне. Добре збалансований смак із оксамитними танінами.
Рекомендації: М'ясо на грилі, м’ясні страви, сир твердий, м’ясні делікатеси. Температура:15-16 градусів.
Оцінка гіду: 88 балів
Saperavi Reserve
Сухе, червоне
Виробник: Inkerman (Причорномор'я: наразі Нова Каховка, Херсонська область та смт. Долинське, Одеська область)
Рік врожаю: 2014
Сорт винограду: Сапераві.
Ферментація в нейтральних ємностях. Витримка у бочці. 18 місяців зі славонського дуба, без випалу, об’ємом у 350 та 500 л. Додаткова витримка у пляшках 12 місяців.
Глибокий рубіновий колір. Середній ягідний аромат вишні, малини зі сливою. Аромат гармонійно доповнює солодка та чорний перець. Смак ягідний збалансований з гірчинкою у післясмаку.
Рекомендації: Дичина, м’ясні делікатеси, м’ясні страви. Температура: 13-15 градусів.
Оцінка гіду: 87 балів
Оксамит України Марочне
Сухе, червоне
Виробник: Виноробне господарство Князя Трубецького (Причорномор'я: на схилі Каховського водосховища. Орієнтир — село Веселе, Херсонська область)
Рік врожаю: 2015
Сорт винограду: Каберне-Совіньйон.
Ферментація у нейтральних ємностях, витримка у барріках не менше двох років. Під час витримки проводяться дві відкриті та дві закриті переливки.
Вино рубінового кольору. Середній аромат в’ялених ягід, джему, тютюну, шкіри та ванілі. Середнє тіло. Соковитий ягідний смак.
Рекомендації: М'ясо на грилі, м’ясні страви, сир твердий, м’ясні делікатеси. Температура: 15-17 градусів.
Оцінка гіду: 86 балів
Cabernet Sauvignon Reserve
Сухе, червоне
Виробник: Inkerman (Причорномор'я: наразі Нова Каховка, Херсонська область та смт. Долинське, Одеська область)
Рік врожаю: 2014
Сорт винограду: Каберне-Совіньйон.
Витримка у бочці зі славонського дубу, без випалу, об’ємом у 350 та 500 л 18 місяців. Додаткова витримка у пляшках 12 місяців
Вино гранатового кольору. Аромат середній ягідний. В ароматі вишня, чорнослив, тютюн, шкіра та спеції. Середнє тіло. Добре збалансований смак.
Рекомендації: М’ясні страви, дичина, м’ясні делікатеси. Температура: 15-16 градусів.
Оцінка гіду: 86 балів
Каберне
Сухе, червоне
Виробник: Виноробня "VINARIA" (Бессарабія: Орієнтир — село Лощинівка, Одеська область)
Рік врожаю: 2016
Сорти винограду: Каберне Совіньйон.
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у бочці з молдавського дуба (другий розлив) 8 місяців.
Вино глибокого рубінового кольору. Виражений аромат ягід чорної смородини, стиглої вишні, горіхів, кориці, тютюну. Збалансований смак із ягідним фінішом.
Рекомендації: М’ясні страви, м’ясні делікатеси, м'ясо на грилі. Температура: 13-15 градусів.
Оцінка гіду: 86 балів
Cabernet Villa Tinta
Сухе, червоне
Виробник: Винхол Оксамитне (Бессарабія: на березі озера Ялпуг. Орієнтир — село Оксамитне, Одеська область)
Рік врожаю: 2017
Сорт винограду: Каберне Совіньйон.
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у бочці 3 місяці.
Вино інтенсивно гранатового кольору. Аромат середній, в якому відчуваєтеся вишня, слива, тютюн, шкіра та шоколад. Тіло середнє. Смак округлий та збалансований.
Рекомендації: М’ясні делікатеси, м’ясні страви, сир твердий. Температура: 15-16 градусів.
Оцінка гіду: 86 балів
Українські білі вина
Бейкуш Шардоне
Сухе, біле
Виробник: Beykush winery (Причорномор'я: між Бузьким та Березанським лиманом Південного степу. Орієнтир — село Чорноморка, Миколаївська область)
Рік врожаю: 2017
Сорт винограду: Шардоне.
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у бочках із американського та французького дуба 12 місяців, з подальшим асамбляжем із двох бочок для підкреслення смаку та гармонійності аромату.
Вино золотистого кольору. Добре виражений аромат вершків, горіхів у поєднані з тонами медових фруктів, абрикоса, ананаса і тостами. Тіло середнє. Смак комплексний із хлібним нюансом.
Рекомендації: Риба, морепродукти, устриці, біле м'ясо. Температура: 10-13 градусів.
Оцінка гіду: 90 балів
Chardonnay Villa Tinta
Сухе, біле
Виробник: Винхол Оксамитне (Бессарабія: на березі озера Ялпуг. Орієнтир — село Оксамитне, Одеська область)
Рік врожаю: 2017
Сорт винограду: Шардоне.
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка в бочці 3 місяці.
Вино лимонного кольору. Виражений фруктовий аромат яблук, манго, лічі з ванільною випічкою. Тіло середнє. Смак збалансований із хлібним нюансом.
Рекомендації: Морепродукти, риба, риба на грилі, устриці. Температура: 10-13 градусів.
Оціна гіду: 89 балів
Chardonnay Reserve
Сухе, біле
Виробник: Вина Гулієвих (Причономор'я: між узбережжям Чорного моря та Дністровським лиманом. Орієнтир — Великодолинське, Одеська область)
Рік врожаю: 2016
Сорт винограду: Шардоне.
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у бочці від 6 місяців.
Вино золотистого кольору. Виражений аромат вершкового масла, та горіхів у поєднанні із фруктовим ароматом яблука, абрикоса та банана. Тіло середнє. Смак комплексний із хлібним нюансом.
Рекомендації: Морепродукти, риба, устриці, біле м'ясо. Температура: 9-11 градусів.
Оцінка гіду: 88 балів
Chardonnay Reserve Шабо
Сухе, біле
Виробник: Шабо (Бессарабія, між Дністровським лиманом та Чорним морем, Орієнтир — село Шабо, Одеська область)
Рік врожаю: 2016
Сорт винограду: Шардоне
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у барріках 6 місяців. Додаткова витримка у пляшках.
Вино лимонного кольору. Виражений цитрусовий аромат поєднується з білими квітами, ваніллю та вершковим маслом. Тіло середнє. Насичений цитрусовий смак.
Рекомендації: М'ясо на грилі, м’ясні страви, сир твердий. Температура: 10-13 градусів.
Оцінка гіду: 87 балів
Йоханітер
Сухе, біле
Виробник: Сімейна виноробня Father`s wine (Поділля. Орієнтир — смт. Гусятин, Тернопільська область)
Рік врожаю: 2018
Сорт винограду: Йоханітер.
Ферментація та витримка у нейтральних ємностях.
Вино лимонного кольору. Добре виражений аромат зелених яблук, груші дюшес та персику у поєднанні з білими квітами у меді. Легке тіло. Смак хрусткий та округлий.
Рекомендації: Морепродукти, риба, овочі. Температура: 9-11 градусів.
Оцінка гіду: 87 балів
Перлина
Сухе, біле
Виробник: виноробня "V.Petrov" (Бессарабія. Орієнтир — село Струмок, Одеська область)
Рік врожаю: 2017
Сорт винограду: Купаж 12 білих сортів винограду.
Мацерація у нейтральних ємностях 2-8 днів зі зрошенням поверхні шапки. Витримка на тонкому осаді у нейтральних ємностях.
Вино золотистого кольору. Виражений аромат в’ялених фруктів дині з жовтими квітами, медом та карамеллю. Середнє тіло. Смак з медовим нюансом.
Рекомендації: Риба на грилі, риба, фрукти. Температура: 10-13 градусів.
Оцінка гіду: 87 балів
Шардоне
Сухе, біле
Виробник: виноробня "V.Petrov" (Бессарабія. Орієнтир — село Струмок, Одеська область)
Рік врожаю: 2017
Сорт винограду: Шардоне.
Мацерація у нейтральних ємностях 2-8 днів зі зрошенням поверхні шапки. Витримка на тонкому осаді у нейтральних ємностях.
Вино бурштинового кольору. Виражений аромат, у якому домінує груша дюшес із сухофруктами в поєднанні з інжиром та шипшиною у меді. Тіло середнє. Смак із нюансами тропічних фруктів.
Рекомендації: Морепродукти, риба, фрукти, риба на грилі. Температура: 10-13 градусів.
Оцінка гіду: 87 балів
Fantasy Timorasso
Сухе, біле
Виробник: Beykush winery (Причорномор'я: між Бузьким та Березанським лиманом Південного степу. Орієнтир — село Чорноморка, Миколаївська область)
Рік врожаю: 2017
Сорт винограду: Тіморассо.
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у бочці з французького дуба не менше ніж 12 місяців.
Вино блідо-лимонного кольору. Виражений аромат стиглих фруктів, ванілі, диня з відтінком білого перцю. Тіло середнє. Смак добре збалансований з приємною свіжістю.
Рекомендації: Риба, морепродукти, риба на грилі. Температура:10-12 градусів.
Оцінка гіду: 87 балів
Telti-Kuruk Reserve
Сухе біле
Виробник: Шабо (Бессарабія, між Дністровським лиманом та Чорним морем, Орієнтир — село Шабо, Одеська область)
Рік врожаю: 2017
Сорт винограду: Тельті-Курук. Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у нейтральних ємностях 70%, витримка у французьких барріках 30%. Додаткова витримка у пляшках
Вино лимонного кольору. Аромат середній трав’янистий з мінералами та цитрусами, листям смородини, добре виражені квіти акації. Тіло легке. Гармонійний, легкий та освіжаючий смак.
Рекомендації: Овочі, риба, морепродукти, устриці. Температура: 9-12 градусів.
Оцінка гіду: 87 балів
Що ще сподобалось редакції
Рислінг
Сухе, біле
Виробник: Сімейна виноробня Колоніст (Бессарабія: на березі озера Ялпуг. Орієнтир — село Криничне, Одеська область)
Рік врожаю: 2018
Сорт винограду: Рислінг.
Ферменація та витримка у нейтральних ємностях.
Вино блідо-лимонного кольору. Середній квітковиий аромат із печеними фруктами, медом та лимоном. Тіло середнє. Смак легкий із присмаком жовтого яблука.
Рекомендації: М'ясо на грилі, твердий сир, м'ясні страви, м'ясні делікатеси. Температура: 10-12 градусів.
Оцінка гіду: 86 балів
Souvignier Gris
Сухе, біле
Виробник: Виноробня Edem Resort winery (Захід України, поблизу Львова)
Рік врожаю: 2018
Сорт винограду: Совіньєр Грі
Ферментація та витримка у нейтральних ємностях.
Вино лимонно-золотистого кольору. Виражений аромат тропічних фруктів з лаймом, грушею дюшес, персиокм та медом. Тіло легке. У смаку виражені мінерали.
Рекомендації: Біле м'ясо, риба, морепродукти, м'який сир. Температура: 9-11 градусів.
Оцінка гіду: 86 балів
Піно Нуар Витримане
Сухе, червоне
Виробник: Виноробне господарство Князя Трубецького (Причорномор'я: на схилі Каховського водосховища. Орієнтир — село Веселе, Херсонська область)
Рік врожаю: 2015
Сорт винограду: Піно Нуар.
Ферментація у нейтральних ємностях. Витримка у барріках 12 місяців. Додаткова витримка у пляшках.
Вино рубіново-помаранчевого кольору. Аромат середній: вишня, малина, чорнослив, спеції та ваниль. Смак ягідний із легкими танінами.
Рекомендаціїї: М'ясні делікатеси, біле м'ясо, м'ясо на грилі, тверді сири. Температура: 15-16 градусів.
Оцінка гіду: 84 бали
Висока гама
Сухе, червоне
Виробник: Сімейна виноробня Колоніст (Бессарабія: на березі озера Ялпуг. Орієнтир — село Криничне, Одеська область)
Рік врожаю: 2016
Сорт винограду: Каберне-Совіньйон, Мерло.
Ферменація у нейтральних ємностях. Тривала мацерація та бродіння цільними ягодами в дубових ємностях. Витримка у нових французьких барріках із унікальним керамічним випалом 14 місяців.
Вино гранатового кольору. Виражений аромат, у якому домінують пряні ягоди з чорносливом, перцем, тютюном та фермерським подвір'ям. Тіло середнє. Смак насичений з терпкістю та ягідним присмаком.
Рекомендації: М'ясо на грилі, м'ясні страви, твердий сир. Температура: 15-16 градусів.
Оцінка гіду: 84 бали
Троянда Карпат
Десертне, біле
Виробник: Шато Чизай (Закарпаття. Орієнтир — місто Берегове, Закарпатська область)
Рік врожаю: 2014
Сорт винограду: Трамінер рожевий
Мацерація у нейтральних ємностях 12-24 години. Ферментація та витримка у нейтральних ємностях.
Вино бурштинового кольору. Виражений аромат карамелізованих фруктів, горіхів із медом та квітами. Тіло повне. Збалансований смак горіхів та меду.
Рекомендаціїї: Тверді сири, десерти. Температура:13-15 градусів.
Оцінка гіду: 88 балів