Від "зеленого майданчика" до сучасного виробництва
Історія Nestlé в Україні нараховує понад 30 років – з 1994-го, коли було відкрито локальне представництво компанії. До початку повномасштабної війни компанія встигла заснувати ТОВ "Нестле Україна", відкрити великий сервісний центр у Львові, а також придбати в управління три фабрики. Йдеться про підприємство "Волиньхолдінг" (ТМ "Торчин"), ТОВ "Техноком", що виробляє продукти швидкого приготування під ТМ "Мівіна", а також ЗАТ "Львівська кондитерська фабрика "Світоч". Все це були вагомі проєкти, які продовжують розвиватися. Окрім початкових вкладень, кожна з фабрик щорічно отримує близько 20 млн євро інвестицій.

Але досвіду побудови об’єкта з нуля компанія в Україні не мала, хоча про такий варіант думали вже протягом кількох років. Ідея створення продовольчого виробничого хабу в Україні була вперше представлена у 2019 році під час презентації довгострокового плану зобов’язань Nestlé перед керівництвом зони Європи. Та тоді ринок і бізнесові умови для розширення виробництва вермішелі ще не були достатньо сприятливими. Це показували дослідження, проведені компанією, щоб зрозуміти динаміку та потенціал категорії.
"У 2022 році ситуація змінилася. Попит на вермішель стрімко зростав, тренд був очевидним, і нам потрібно було розширювати виробничі потужності, щоб відповідати цим очікуванням. Саме тоді Nestlé стала першою транснаціональною компанією, яка, попри повномасштабну війну, оголосила про нові інвестиції в Україну. Це рішення було продиктоване не лише економічними чинниками, а й нашою вірою в український ринок та важливістю підтримати розвиток країни у критичний момент", – розповідають у компанії.
Нове підприємство вирішили розмістити на Волині. Це було стратегічне рішення, продиктоване наявністю вже налагодженої логістики. Оскільки у Волинській області вже працювала фабрика в Торчині, розташування нової фабрики неподалік у Смолигові розглядалося як нагода створити ефективну систему виробництва й постачання. Це відкривало можливості для оптимізації внутрішніх процесів і забезпечення зручної логістики для експорту продукції на європейські ринки. Ну а те, що нову фабрику відкрили саме на території України, мало частково символічне значення.
"Для Nestlé це було ще й етичне рішення: залишитися в Україні, підтримати економіку країни в критичний час і продемонструвати відданість українському ринку. Запуск виробництва в Україні став сильним сигналом для суспільства й бізнес-спільноти", – відзначають у Nestlé.
Нове підприємство запрацювало в червні 2025 року. Створення фабрики затягнуло на понад 42 млн євро інвестицій (компанія називає цифру у 40 млн швейцарських франків). Очікується, що виробнича потужність першої лінії дозволить компанії виробити 5000 тонн вермішелі до кінця 2025 року. А протягом 2026-го та 2027-го років буде реалізовано розширення потужностей.
"Сьогодні ми маємо потужне поєднання: виробничі компетенції, експертизу наших людей, можливість синергії між фабриками – у Харкові та на Волині. Харківська фабрика продовжує працювати, і ми цінуємо майстерність її команди. Найкращі фахівці долучаються до розвитку фабрики у Смолигові, передають свій досвід і допомагають нам зберігати високі стандарти виробництва", – розповідають у компанії.
Інноваційне виробництво вермішелі
На перший погляд здається, що виробництво вермішелі є досить простим і усталеним процесом, в який важко додати інновації. Але нова фабрика на Волині доводить, що це не так.
По-перше, на підприємстві запроваджена повна, 100-відсоткова автоматизація – виробничі процеси організовані так, що оператори взаємодіють із машинами, але не контактують безпосередньо з продуктом.
"Це означає максимальний рівень безпеки та стабільної якості, адже всі процеси постійно моніторяться та контролюються. Людська роль полягає не у фізичній роботі з продуктом, а у професійних знаннях і вмінні керувати обладнанням", – наголошують у компанії та додають, що такий підхід був впроваджений з орієнтацією на майбутнє.
По-друге, підприємство може похвалитися продуманим енергозабезпеченням, яке вирішує одразу кілька задач: підвищує стійкість підприємства під час обстрілів української енергетики, а також забезпечує загальну енергоефективність та зниження вуглецевого сліду у виробництві. На фабриці встановлено сонячні електростанції потужністю 1300 кВт, вони в середньому покривають близько 20% потреб фабрики в електроенергії залежно від погодних умов. У сонячні ж дні електроенергії, що надходить від сонячних панелей, повністю вистачає для роботи фабрики.
А по-третє, продукція створюється на виробництві, не залишаючи відходів, що потрапляють у навколишнє середовище. Водночас пакування вермішелі "Мівіна", яке виготовляється на фабриці, створене з урахуванням можливостей подальшої переробки. Це дозволяє зменшити навантаження на довкілля як для самого виробництва, так і для споживачів продукції.
Реалії війни спонукали Nestlé подбати про ще одну інноваційну складову фабрики – облаштування найсучаснішого підземного укриття. Цей об’єкт є унікальним для Волині. Разом з тим, запевняють у компанії, всі фабрики обладнані безпековими спорудами, адже збереження життя та здоров’я працівників є пріоритетом.