Цифрова трансформація України

Пошкоджена інфраструктура та дефіцит ресурсів: енергетик Михайло Рева розповів про проблеми енергосектору під час війни

Понеділок, 22 липня 2024 —
 

З початком повномасштабної агресії рф,  енергетичний сектор України зазнав великих втрат та пошкоджень.

Постійні бомбардування завдали значної шкоди електростанціям, об’єктам теплової генерації та мережам, що призвело до масових відключень електроенергії та збоїв у постачанні всіх видів енергоносіїв по всій країні.

Михайло Рева протягом 25 років працює в енергетичній галузі. Компанії, які він заснував, займаються електро-монтажними та будівельно-монтажними роботами, а також виконують повний спектр проектних та вишукувальних робіт для об’єктів будівництва, реконструкції, відновлення та капітального ремонту енергетичної галузі.

У нинішній ситуації з енергетикою в країні відповідальний бізнес, який має відповідні знання, досвід та фахівців не має залишатися осторонь.

Відтак, компанії, засновані Михайлом Ревою, активно беруть участь у тендерних закупівлях та на конкурентних засадах укладають контракти на виконання робіт з відновлення та захисту енергетичних обʼєктів, зокрема гідроелектростанцій Дніпровської ГЕС та Канівської ГЕС.

Михайло  Рева зазначає, що виконання таких робіт, в умовах постійних прицільних бомбардувань з боку рф по цих об’эктах,  не є "легкою прогулянкою" та супроводжується ризиками травмування персоналу, втратами результату вже виконаних робіт, пошкодженням змонтованого обладнання або збудованих конструкцій.

Енергетикам доводиться працювати в умовах підвищеного ризику для життя та здоров'я через обстріли, вони щодня наражають себе на небезпеку, щоб повернути світло та тепло в оселі українців і роблять це навіть там, куди не готові виїжджати інші бригади.

 

Також виникло багато економічних ризиків, пов’язаних з дефіцитом фінансування, матеріальних та людських ресурсів. Багато виробників та постачальників обладнання та матеріалів, з якими були роками напрацьовані ділові відносини, припинили своє виробництво після бомбардувань, або релокувались на інші території України або за кордон, і їм потрібен час, щоб відновити виробництво та налагодити постачання.

До того ж блокування кордонів з боку польських активістів перешкоджає вчасному постачанню обладнання та комплектуючих. Також, для захисту нашої країни від агресора, державі потрібен мобілізаційний ресурс, а це чоловіки, які потрібні на будівництві та відновленні.

Попри всі ризики та проблеми, відновлювальні роботи на пошкоджених об'єктах проводяться безперервно і у будь-який час доби.

 

Фахівці групи компаній ГАРАНТ ЕНЕРГО, невпинно ремонтують та замінюють пошкоджені мережі та підстанції, будують захисні споруди та інші критичні компоненти інфраструктури.

"Наші люди найкращі, так само як наші захисники військові ризикують життям на полі бою, так і енергетики та будівельники працюють на місцях ліквідації наслідків ворожих обстрілів під загрозою нових "прильотів", подекуди навіть ігноруючи сигнали повітряної тривоги.

Ідеться не лише про ГАРАНТ ЕНЕРГО, а й про всіх енергетиків, наших колег, які працюють 24/7. До того ж, енергетичні компанії, які задіяні у відновленні, це коло фахівців-однодумців, які завжди готові прийти на допомогу та підставити плече один-одному", – зазначає Михайло Рева.

Енергетик зізнається, що після кожного нового обстрілу обсяги відновлювальних робіт збільшуються, а можливості компаній, які працюють на ринку, зокрема фінансові, зменшуються.

За попередніми даними, за час повномасштабного вторгнення у результаті атак росіян було пошкоджено понад 50% енергетичної інфраструктури України.

За оцінками Світового банку, країна-агресор нанесла галузі збитків приблизно на 12 мільярдів доларів. Ця цифра не остаточна, бо ворог не зупиняє свій енергетичний терор.

Ці виклики вимагають координації зусиль як на національному, так і на міжнародному рівнях для забезпечення стабільного функціонування енергетичного сектору України.

"Щоб пом’якшити наслідки руйнування енергетики, Україна зробила значні зусилля з ремонту та технічного обслуговування за допомогою міжнародних грантів та інвестицій.

Ці зусилля включають вдосконалення систем протиповітряної оборони та посилення фізичного захисту енергетичної інфраструктури.

Держава знаходить необхідні ресурси для якнайшвидшого відновлення генеруючих та розподільних потужностей, що особливо не просто у воєнний час", – зазначає енергетик Михайло Рева.

Очікується, що майбутній зимовий сезон буде особливо складним, з ризиком подальших збоїв в енергопостачанні через холодну погоду. Однак, енергетики з компанії Михайла Реви не бояться нових викликів і щодня роблять свій професійний внесок у формування стабільності в енергетичному секторі.

Фахівці невпинно розвиваються, опановують нові знання і техніку, щоб бути затребуваними та мати змогу реагувати на нові виклики.

Реклама: