Цифрова трансформація України

ЄС треба 800 мільярдів євро інвестицій на рік, щоб зберегти конкурентоспроможність

Понеділок, 9 вересня 2024, 17:54 -

Колишній очільник Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драґі закликав Євросоюз додатково інвестувати до 800 млрд євро на рік, щоб скоротити відставання від США і Китаю.

Про це пише агентство Bloomberg

У своєму довгоочікуваному звіті про конкурентоспроможність Європейського Союзу Драгі закликав блок розвивати передові технології, розробити план досягнення кліматичних цілей і посилити оборону та безпеку критично важливої сировини, назвавши це завдання "екзистенціальним викликом".

Драгі заявив, що Європі потрібно буде збільшити інвестиції приблизно на 5 відсоткових пунктів від ВВП блоку - рівень, якого не спостерігався понад 50 років - для того, щоб трансформувати свою економіку так, щоб вона могла залишатися конкурентоспроможною.

Реклама:

Він попередив, що економічне зростання ЄС "стабільно повільніше", ніж у США, що ставить під сумнів здатність блоку оцифрувати і декарбонізувати економіку досить швидко, щоб мати можливість змагатися зі своїми конкурентами на сході і заході.

"Вперше з часів холодної війни ми повинні по-справжньому побоюватися за наше самозбереження", - сказав Драгі журналістам у Брюсселі в понеділок. "І причина для об'єднаної відповіді ще ніколи не була такою переконливою, і я впевнений, що в нашій єдності ми знайдемо сили для реформ".

У звіті Драгі зазначається, що економічне зростання в ЄС протягом останніх двох десятиліть було стабільно повільнішим, ніж у США, що зумовлено меншими досягненнями у сфері продуктивності праці.

Реклама:

Німеччина стала особливо слабким місцем, оскільки її промисловий сектор продовжує боротися з високими цінами на енергоносії та втратою конкурентоспроможності на користь Китаю. Валовий внутрішній продукт найбільшої економіки єврозони ледь перевищує показники до пандемії.

Наслідки повільного реагування на виклики, пов'язані з американським фінансовим стимулюванням "зеленого" переходу та агресивними промисловими планами Китаю, який інвестує мільярди доларів у субсидії, вже відчуваються в деяких ключових галузях промисловості.

Економічна правда.

Реклама: