Уряд планує дозволити резидентство у "Дія.City" для виробників біопротезів

П'ятниця, 9 серпня 2024, 12:11 -


Архів

Кабмін у п’ятницю, 9 серпня, дозволив компаніям, які займаються біонічним протезуванням та надають послуги з обслуговування і ремонту таких протезів, стати резидентами "Дія.City".

Про це йдеться в проєкті постанови КМУ, яка є в розпорядженні ЕП. 

Згідно з постановою компанії, що займаються біонічним протезуванням, а саме розробка (проєктування/ конструювання), виробництво, реалізація біонічних протезів і їх обслуговуванням та ремонтом можуть ставати резидентами правового режиму "Дія.City". 

Також йдеться про компанії, що виробляють протези із зовнішнім джерелом енергії, протези підвищеної функціональності та конструкцій протезів кінцівок та ортезів, що дають змогу комп'ютерного управління виробом та програмування його параметрів.

"В Україні на сьогодні функціонує мало компаній, що виготовляють таке протезування, а тому постала необхідність у підтримці таких компаній та залученні до виробництва біонічного іонічного протезування нових компаній, у зв'язку з чим виникла потреба у вжитті відповідних заходів…", – йдеться в документі. 

Додається, що орієнтовно з початку великої війни кількість осіб, яким ампутовано кінцівки, налічує цифру від 50 тисяч до 70 тисяч осіб і серед них за статистикою 32-34% мають хоча б одну ампутацію верхньої кінцівки.

Оновлено. Уряд ухвалив постанову, яка дозволить виробникам біонічних протезів долучитися до "Дія.City", повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Зараз в Україні кількість людей з ампутаціями кінцівок може сягати 100 тисяч. Біонічні протези — це найкраще для них рішення, яке відновлює більшість функцій втраченої кінцівки. Зараз попит значно перевищує пропозицію, а резидентство в Дія.City дасть виробникам користуватись усіма можливостями простору для розвитку та масштабування. Стежте за новинами простору.

"Дія.City" — спеціальний правовий режим для ІТ-бізнесу, що діє в Україні з лютого 2022 року. Він пропонує альтернативу ФОП, запроваджуючи статус гіг-контрактора, який сплачує 22% ЄСВ від мінімальної зарплати, 5% ПДФО та 1,5% військового збору.

Також читайте: Ампутація – не вирок. Як виробляють та ставлять протези військовим

Розкрадання,"мертві душі" і компанії-прокладки. Як працює темна частина ринку протезування?

Нагадаємо:

Понад 200 компаній, що працюють у галузі defense-tech, долучилися до українського IT-кластера "Дія.City".

У Львові відкрили найбільший в країні Центр Протезування та Ортезування UNBROKEN, який забезпечуватиме понад 1200 пацієнтів на рік сучасними протезами.