Цифрова трансформація України

Міністр оборони Німеччини планує "вибивати" більше фінансування на оборону

Субота, 20 липня 2024, 10:58 -

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус хоче добиватися збільшення видатків на оборону у вже погодженому бюджеті на наступний рік, оскільки вважає заплановане збільшення недостатнім у теперішніх умовах. 

Про це повідомляє Tagesspiegel, пише "Європейська правда". 

У погодженому бюджеті запланували збільшення видатків на оборону на 1,25 млрд євро. Проте Пісторіус вважає, що за теперішніх геополітичних обставин це недостатні інвестиції. 

"Нам у федеральному уряді потрібна ще одна фундаментальна дискусія щодо того, як ми хочемо гарантувати нашу безпеку… Я не був задоволений результатом перед рішенням уряду, і, ясна річ, я не задоволений ним зараз", – сказав він, натякаючи, що хоче на етапі дискусій у Бундестазі добитися збільшення оборонних видатків. 

Реклама:

Під час обговорень в уряді Пісторіус наполягав, що видатки на його сферу потрібно збільшити на 6,7 млрд, а не 1,25 млрд від поточних 52 млрд. 

"Я продовжу просувати ідею, щоби Бундесвер отримував необхідні кошти – з огляду на дуже реальну загрозу Росії. Наступною нагодою для цього буде процес розгляду у парламенті", – сказав міністр. 

Він зазначив, що не поділяє думку міністра фінансів Лінднера про те, що тепер Німеччина повернулася до "нормальної фінансової політики" після пандемії коронавірусу, з огляду на безпекову ситуацію у Європі через війну РФ проти України і на те, що Німеччині варто брати на себе ще більшу військову роль у Європі як найбільшій європейській економіці. 

Реклама:

"Якщо Дональд Трамп стане президентом США, баланс сил у НАТО ймовірно зміниться ще швидше... Якщо ми не знайдемо рішення, як відобразити всі ці обставини у бюджеті, то це доведеться робити наступному уряду", – наголосив він. 

Нагадаємо, 17 липня уряд Німеччини після тривалих суперечокзатвердив бюджет на 2025 рік з меншою допомогою Україні, аніж закладали на 2024 рік. 

У червні міністр оборони Борис Пісторіус представив плани щодо нової моделі військової служби.

Європейська правда

Реклама: