Цифрова трансформація України

У Раді пропонують призупинити виплати по зовнішньому боргу до завершення реструктуризації

Четвер, 18 липня 2024, 08:58 -

Бюджетний комітет Верховної Ради рекомендує парламенту надати право уряду призупинити виплати за зовнішнім державним боргом до завершення переговорів про реструктуризацію.

Про це повідомила голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа.

Так, Комітет з питань бюджету рекомендував законопроект 11396-1 ухвалити за основу і в цілому.

Цей законопроєкт - надзвичайний захід, який містить дві норми:

Реклама:
  • дозволити уряду взяти гарантований державою борг колишнього Укравтодору в "периметр" державного боргу і здійснити його реструктуризацію (мова йде про серію єврооблігацій 2021 року на загальну суму 700 млн доларів + відсотки). 
  • надати право уряду тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби. Фактично - якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій з погашенням у 2026 році.

Підласа зазначила, що МВФ в робочому порядку висловило підтримку цього законопроекту, оскільки він сприятиме посиленню боргової стійкості України - зобов’язання, яке Україна взяла на себе в Меморандумі з МВФ.

"Будемо просити ВРУ підтримати цей проект на найближчому пленарному засіданні, оскільки він є важливим елементом реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад 10 млрд дол США до кінця 2027 року", - додала вона.

Оновлено. На повторному засіданні комітету рекомендували урядовий 11396, який матиме ідентичний зміст + обмежили право Кабміну призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 01 жовтня 2024 року.

Реклама:

Читайте також: Україна на межі дефолту. Чи зможе уряд реструктуризувати борги

Нагадаємо:

Деякі власники ВВП-варантів України почали ідентифікувати один одного з метою створення групи для представлення своїх інтересів у реструктуризації суверенного боргу.

Навіть якщо Україні не вдасться реструктуризувати борг до серпня, то ймовірним варіантом погодження з кредиторами буде мораторій за виплатами, а не дефолт.

Україна має місяць, щоб домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу та уникнути дефолту.

Україна повідомила інвесторам, що все ще сподівається реструктуризувати борг в умовах війни до закінчення мораторію на виплати до 1 серпня.

Економічна правда.

Реклама: