Турецьке мито на зерно у 130% майже не зачепить український експорт – Мінагро

Середа, 26 квітня 2023, 14:33 -

З 1 травня Туреччина планує відновити мито на імпорт зерна до рівня 130%, проте 95% української агропродукції і надалі йтиме за ставкою у 0%.

Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Так, з 1 травня Туреччина планує відновити мито на імпорт ключових зернових для всіх країн-експортерів. Йдеться про пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито, овес та сорго, які імпортуватиметься зі ставкою мита у 130%.

Туреччина є великим імпортером української пшениці. Так, за даними Державної митної служби України, за підсумками першого кварталу Туреччина імпортувала її на 168,8 млн доларів, що становить 17,7% від усього її експорту з України. 

Реклама:

Проте, заявили у Мінагро, більшої частки українського зерна це мито не стосується, оскільки українська продукція ввозиться до Туреччини переважно для продажу в треті країни, і за неї мито не сплачується. 

Як пояснює відомство, у Туреччині діє два митних режими на імпорт. 

Перший режим стосується продукції, яка призначена для внутрішнього споживання. Саме для такої продукції Туреччина спершу і оголошувала тимчасову нульову ставку мита. Наразі термін дії цього пільгового режиму закінчився, відтак митна ставка 130% повертається. 

Реклама:

Другий режим застосовується для продукції, яка йде на продаж в треті країни до чи після переробки. Для цього режиму мито не сплачується. 

Україна поставляє продукцію до Туреччини переважно за другим митним режимом:

"Якщо говорити у відсотках, то зерна за першим режимом, на який повертається мито, до Туреччини йде близько 5% від усього експорту до цієї країни", – пояснюють у Мінагро.

Нагадуємо:

Найбільший покупець української пшениці та ячменю – Туреччина – з 1 травня запроваджує імпортне мито на пшеницю, ячмінь та кукурудзу у розмірі 130% вартості.

Реклама: