Росія заарештувала готельний комплекс олігарха Дерипаски у Сочі

Вівторок, 20 грудня 2022, 10:47 -

Російський суд ухвалив рішення про арешт готельного комплексу "Імеретинський" і пристані для яхт в Сочі вартістю 1 млрд доларів олігарха Олега Дерипаски.

Про це повідомляє Financial Times. 

Дерипаска перебуває під санкціями США з 2018 року через його зв'язки з Кремлем. Україна також наклала на російського олігарха санкції у жовтні цьогоріч.

Сочі стало інвестиційним центром після проведення там зимових Олімпійських ігор 2014 року, в місто та його околиці було вкладено понад 50 млрд доларів.

Реклама:

Так, федеральна територія "Сіріус", кластер, створений при президенті РФ Владімірі Путіні, подала три позови щодо земельних спорів проти компанії Дерипаски "РогСибАл", яка володіє Імеретинським комплексом. "Сіріус" з 2020 року є фактичним орендодавцем "РогСибАла".

Згідно судовим документам, у вересні суддя виніс рішення на користь "Сіріуса", виселивши "РогСибАл", а окремим рішенням того ж місяця постановив накласти арешт на всю нерухомість компанії.

Також "Сіріус" в червні звернутися до місцевої влади перевірити, чи порушив "РогСибАл" свої орендні угоди, на підставі того, що він не перебудував порт в яхт-клуб і побудував "несанкціоновані споруди" на території.

Реклама:

Через кілька днів після рішення у вересні заступник російська генпрокуратура подала ще один позов проти "РогСибАл" до Московського міського суду. Прокуратура хотіла конфіскувати Імеретинський комплекс і "передати майно у власність Російської Федерації". Судові документи свідчать, що були вжиті "заходи щодо забезпечення позову", зокрема – "накладення арешту на все нерухоме майно" компанії.

Два співрозмовники FT з оточення Дерипаски вважають, що такі дії пов’язані з висловлюваннями олігарха щодо розв’язаної Росією повномасштабної війни проти України

"Кремль попросив його заспокоїтися", – сказав один зі співрозмовників. Інше джерело зазначило, що Кремль щонайменше двічі "просив" змінити риторику олігарха в публічному просторі.

Нагадуємо:

Російський підсанкційний олігарх Олег Дерипаска заявив, що "знищити Україну" було б "колосальною помилкою", а передумов зміни режиму в Росії, за його словами, немає.

У березні Дерипаска заявляв, що економічні наслідки санкцій для Російської Федерації будуть непорівнянні з наслідками дефолту в 1998 році.

Реклама: