Країни ЄС стали основними покупцями українських соків
За перше півріччя 2017 року Україна експортувала 27 151 тонн соків майже на 21 мільйон доларів.
Про це пише Landlord.ua.
Зазначається, що до 2014 року приблизно 50% експортного сегмента становив російський ринок. Нині виробники переорієнтовуються на збут до Західної Європи.
Головна проблема безмитного ввезення соків на територію ЄС — складність отримання сертифікату походження, зазначають експерти.
Якщо йдеться про томатний і яблучний соки, тоді сертифікат отримати не складно, адже всі інгредієнти напою були вироблені в Україні. Якщо ж експортувати екзотичні серії або цитрусові соки, то отримання сертифікату ускладнюється.
Водночас впродовж трьох років обсяг зовнішніх поставок знижується, зокрема, через невідповідність рівня якості.
Нині 45% українських соків експортується в Польщу. У 2015 році частка цієї країни була всього 18%. 11% українських соків купує Словаччина, 6% — США.
А от білоруси поступово відмовляються від українських напоїв.
Згідно з даними Maxrise Consulting, середньостатистичний українець за рік випиває 10 літрів соку. У Західній Європі – утричі більше, у США — вп’ятеро.
Нагадаємо, 17 липня Рада ЄС затвердила нові тимчасові торговельні преференції для України. Вони вводяться на строк до трьох років в якості доповнення до Угоди про створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі і набувають чинності з вересня 2017 року.
Євросоюз надав Україні додаткові квоти на зернові, оброблені томати, виноградний сік.