ГПУ розслідує розкрадання 4 мільярдів гривень з "Південкомбанку" та "Терра Банку"

Середа, 3 травня 2017, 14:40

Генеральна прокуратура проводить досудове розслідування за фактами розкрадання протягом 2011 – 2014 років службовими особами та акціонерами ПАТ "КБ "Південкомбанк" та ПАТ "Терра Банк", коштів на суму понад 4 млрд гривень, в результаті чого банки опинились в стані неплатоспроможності.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Розкрадання вказаних коштів вчинено шляхом укладення ряду сумнівних кредитних договорів із суб’єктами господарювання з ознаками фіктивності, які прямо чи опосередковано були пов’язані з власниками та керівниками зазначених банківських установ", - говориться у повідомленні.

Зазначається, що на даний час слідством доведені факти розкрадання належних у "Терра Банку" 360 млн грн, у зв’язку з чим повідомлено про підозру у вчиненні розкрадань грошових коштів банків в особливо великих розмірах семи членам встановленої злочинної організації, на чолі з Русланом Циплаковим.

Реклама:

"До складу злочинної організації також входили інші власники і керівництво ПАТ "Терра Банк" та керівники низки юридичних осіб, які для створення видимості забезпечення кредитних зобов’язань надавали у заставу банку майно, вартість якого у сотні разів завищена, або взагалі не належала заставодавцям", - йдеться у повідомленні.

27.04.2017 за оперативного супроводження Департаменту захисту економіки Національної поліції України слідчими проведено обшуки за місцем проживання даних осіб, які входять до злочинної організації.

Стосовно двох членів організації судом вирішується питання про обрання запобіжного заходу, інші п’ятеро осіб, оголошені в розшук.

Як повідомлялося, в грудні 2014 Національний банк відкликав банківську ліцензію у "Терра банку" (Київ) і вирішив його ліквідувати.

З 22 серпня по 22 грудня 2014 року в "Терра банку" працювала тимчасова адміністрація. У грудні Фонд гарантування вкладів заснував на базі Терра банку перехідною банк Крісталбанк, якому були передані частину активів і пасивів.

Як відомо, 26 вересня 2014 року Національний банк України вирішив ліквідувати "Південкомбанк".

Свої найкращі часи банк пережив у період президентства Януковича.

Експерти пояснюють це товариськими стосунками екс-голови наглядової ради Руслана Циплакова та Віктора Вікторовича Януковича - нині покійного сина колишнього президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: