У США визнали безпеку генетично модифікованих культур
Біологи і медики США опублікували спільну доповідь про генетично модифіковані сільськогосподарські культури, в якому стверджують, що продукти з подібних рослин не тільки не шкідливі, але і можуть бути більш корисні для організму людини, ніж "оригінали".
Про це йдеться в матеріалі, оприлюдненому на сайті видання The New York Times, пише ЛігаБізнесІнформ.
Спецкомісія провела глибокий аналіз близько тисячі наукових робіт про ГМ-культурах, опитала майже сотню експертів і провела власні дослідження.
Документ рецензували 26 незалежних експертів.
Зібрані за 20 років використання ГМ-культур дані говорять про відсутність глобального ефекту на здоров'я людей і худоби. Медичні показники не показали зростання числа випадків онкологічних та інших захворювань.
Також поширення ГМ-продуктів не вплинуло на частоту виникнення алергій, ожиріння і захворювань нирок.
Зараз в світі використовують два типи рослинних ГМ-культур - резистентні до комах, і стійкі до гербіцидів для бур'янів.
За даними доповіді, більше 90% сої, кукурудзи і бавовни, які вирощуються в США, містять модифікований геном. При вирощуванні таких культур використовується набагато менше інсектицидів, їх культивування в цілому обходиться дешевше, а самі вони більш урожайні.
За словами авторів дослідження, нинішні технології значною мірою розмивають різницю між традиційною селекцією рослин і їх генетичною модифікацією.
Через це комісія рекомендувала перевіряти на безпеку всі нові сорти сільгоспкультур незалежно від способу їх отримання.
Також автори доповіді пропонують не відмовлятися від маркування ГМ-продуктів, вважаючи, що це потрібно тільки для інформування покупця, а не з міркувань безпеки.