Українська правда

Україна зменшила імпорт овочів на 40%

5 березня 2013, 14:18

Великі врожаї та висока якість вітчизняних овочів дають змогу збільшити обсяги їх продажу за кордон, а також зменшити імпорт.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк під час відвідання найбільшого овочесховища Європи в селі Мартусівка.

За його словами, за останні роки імпорт овочевої продукції значно зменшився, зокрема у 2012 році - на 40% проти 2011. Натомість експорт продукції в цей же період збільшився майже на 20%.

"Найбільшим попитом користуються українські овочі у наших найближчих сусідів - Росії, Молдови, Грузії, Білорусі. Так, у 2011 році експорт цибулі становив 2,7 тис тонн, а в 2012-му - вже 19,2 тис тонн. При цьому її імпорт скоротився. Так само і з капустою. В 2011 році експортовано 909 тонн, а вже в 2012 році - 4,7 тиc тонн. При цьому, якщо в 2011 році імпорт перевищував експорт на 17,2 тис тонн, то в 2012-му - навпаки - ми експортували капусти на 783 тонни більше, ніж імпортували", - поінформував Присяжнюк.

Також очільник відомства відзначив певні успіхи і в галузі картоплярства. У минулому році сільгоспвиробники зібрали 23 мільйона тонн цієї культури.

"Завдяки збільшенню внутрішнього виробництва та створенню умов для зберігання, зменшується імпорт картоплі. Якщо в 2011 р. він становив 23,8 тис тонн, то в 2012-му - 6,3 тис тонн. Імпортуємо здебільшого з Польщі, Голландії, Німеччини, Франції - країн, де технології виробництва на дуже високому рівні. При цьому, якщо в 2011 році імпорт картоплі перевищував експорт на 12,3 тис тонн, то в 2012 році - навпаки - експортовано на 897 тонн більше, ніж імпортовано", - зазначив Присяжнюк.

За словами міністра, саме на цій культурі можна наочно продемонструвати, для чого потрібні сховища.

"Так, на харчові потреби в Україні споживається близько 6 мільйонів тонн картоплі щорічно, ще частина йде на переробку. Решту ж селяни згодовують худобі, або ж вона просто псується. Будівництво сучасних сховищ дасть можливість ефективно зберегти вирощений урожай овочів протягом усього сезону до збирання врожаю", - підсумував Присяжнюк.