Половину, вироблених в ЄС овочів і фруктів, викидають
Близько половини зібраних у країнах ЄС овочів і фруктів списуються на втрати і викидаються.
Про це йдеться у дослідницькому проекті ЄС, присвяченому заходам щодо скорочення розбазарювання продовольства, передає "Інтерфакс" з посиланням на бельгійські ЗМІ.
Втрати відбуваються всюди: на стадії вирощування та збору, під час транспортування, продажу, зокрема, через супермаркети і, в кінцевому рахунку, у споживачів.
Згідно з даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, найбільша частина втрат - 20% - зареєстрована в процесі виробництва овочів і фруктів.
На транспорті втрачається близько 5,5%, ще 7,5% - на полицях супермаркетів.
Споживачі псують і викидають 13%.
Бельгійські вчені з Гентського університету розробили статистичні моделі, призначені для попередження таких втрат у виробництві та споживанні овочів та фруктів.
Ці моделі, вважають вони, можуть бути використані при плануванні та організації робіт у виробників, транспортувальників і дистриб'юторів.
До споживачів залишається тільки звертатися із закликами ощадливо і дбайливо ставитися до овочів і фруктів, купуючи реально спожиту кількість і уникаючи невикористаних залишків, в тому числі шляхом переробки в супи або консерви, зазначають розробники проекту.