Експорт тваринницької продукції невпинно знижується
Після різкого збільшення експорту свинини у першому кварталі 2011 року до 4,3 тис. тонн, відвантаження української тваринницької продукції на зовнішні ринки суттєво скоротилися: у квітні-липні експорт свинини склав всього 2,5 тис. тонн.
Про це ідеться у повідомленні Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".
"Одним із факторів ризику, який може легко спричинити суттєві коливання обсягів експорту свинини, є наявність фактично одного зовнішнього ринку реалізації - Російської Федерації. Так, сьогодні 98% експортних відвантажень свинини спрямовується до Росії", - стверджує директор аналітичного агентства УКАБ AgriSurvey Тарас Гагалюк.
Одночасно зниження експорту супроводжується зростанням імпорту свинини в Україну.
Якщо порівнювати обсяги імпорту за травень-липень 2011 року з обсягами першого кварталу, то імпорт зріс на 220%, з 9,4 тис. тонн до 20,8 тис. тонн, відзначають в УКАБ.
Особливо суттєве збільшення імпорту свинини спостерігалося в липні - 234% у порівнянні з червнем (зростання на 131% у порівнянні з липнем 2010 року).
"Характерним є те, що ми активно імпортуємо не лише м'ясо свинини, а й навіть такий здавалося б "традиційний" для України продукт, як сало. На сьогодні ми є нетто-імпортерами цього продукту. З початку року в Україну були імпортовані 12 360 тонн сала при експорті 18 тонн", - зазначив Гагалюк.
Основними постачальниками сала в Україну є країни ЄС: Польща, Німеччина та Нідерланди.