Українців лякають дефіцитом цукру
Україна очікує дефіцит цукру і вже в січні його ціна може вирости до 850 доларів за тонну.
Аграрії завершили збирання цукрового буряку. Прибрано 495 тис. га. У результаті на початок грудня урожай цього року склав 14,8 млн. тонн, що майже на 5 млн. т більше минулорічного показника - 10,3 млн. тонн, пише газета "Экономические известия".Однак через погоду цукристість буряка склала від 10% до 11%, що аналітики вважають найнижчим показником за останню п'ятирічку.
Для споживачів це означає одне: замість очікуваних 1,7 млн. т цукру (прогнози МінАПК) цукрозаводи вироблять не більше 1,5-1,6 млн. т цукру.
При цьому український ринок вимагає не менше 1,9-2 млн. т білого продукту в рік.
На думку аналітиків у зв'язку з великим браком цукру України в 2011 році вичерпає квоту на ввезення цукру-сирцю.
Нагадаємо, ліміт для України з цього напівфабрикату становить 260 тис. тонн, з яких після переробки вийде не більше 255 тис. т.
У результаті сумарний обсяг готового цукру не перевищить 1,7 млн. тонн.
У цьому випадку дефіцит білого піску вже після переробки імпортного напівфабрикату складе 200-300 тис. тонн на минулорічні залишки продукту розраховувати не доводиться.
Таким чином, сезон 2011 року буде знову імпортозалежною на 15%.
Тільки постачання цукру-сирцю складе 12% від споживаних щорічно обсягів цукру.
У цьому випадку країну знову очікують зростання цін і залежність від світової кон'юнктури.
Світовий же ринок дає всі передумови для подорожчання, що неминуче позначиться на внутрішніх цінах Україні. Тривожні сигнали про несприятливий врожаї йдуть з Бразилії та Індії.
За останніми даними, вартість готового цукру на Лондонській біржі складає 740 долара за тонну.
Ціна цукру-сирцю в Нью-Йорку - 650,5 доларів.
Отже, після переробки готовий цукор обійдеться заводам в 800 за тонну.
Нагадаємо, Міністерство аграрної політики ініціювало законодавче врегулювання видачі ліцензії на оптову торгівлю цукром.
У вересні Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект, яким має намір ввести обов'язкове декларування залишків цукру.