Шоколад стає новим "золотом" для спекулянтів
Вже незабаром поціновувачі шоколадних ласощів відчують чималий ціновий удар.
Слідом за зерном та іншими базисними продовольчими продуктами, очікується значне подорожчання какао і шоколадних виробів, передає Deutsche Welle.
Вже 2009 року ціни на какао-боби виросли у світі всередньому на 23%, а 2010 року, за оцінками експертів, ця тенденція продовжиться. І це навіть незважаючи на те, що жодних проблем з імпортом цього продукту з Кот-Д'Івуар - головного постачальника какаових бобів на західні ринки - не було і немає.
Трейдери та спекулянти, скориставшись загальною хвилею підняття цін, не лишилися осторонь і теж почали вимагати більше грошей за свій продукт.
Між тим, за оцінками Юргена Штейнеманна, голови найбільшої у галузі швейцарської фірми-постачальниці какао Barry Callebaut, зростання цін можна пояснити іще й постійним збільшенням попиту на делікатеси у західному світі.
Сьогодні тонна какао коштує на німецькому ринку 2600 євро. Ще два роки тому вона обходилася імпортерам удвічі дешевше.
Ринок, як констатує німецький імпортер Олаф Райхардт, став абсолютно непередбачуваним.
"Упродовж останніх двох років ми спостерігаємо постійну тенденцію до зростання цін на какао і, як наслідок, і на шоколад. Таким чином, стало надзвичайно важко підраховувати видатки і прогнозувати ціни", - говорить він.
Поки імпортери б'ються над розрахунками, цей сегмент ринку швидко опанували професійні спекулянти, які збагнули весь потенціал збільшення своїх статків на торгівлі какао.
Насамперед, це британець Ентоні Ворд. Підприємець, який ніколи раніше не перетинався із шоколадною галуззю, нещодавно закупив 240 тис. тонн найякіснішого і найдорожчого какао за мільярд доларів, а це 7% від глобального врожаю цих бобів.
Тепер він та усі, хто наслідував його приклад, можуть безперешкодно накручувати ціну, зауважує лондонський фінансовий експерт Девід Буйк.
"Торгівля продуктами, агровиробництво завжди були непростою галуззю, хоча й дуже прибутковою, принаймні в останнє десятиліття. Тепер же виробники продукції і самі конкурують проти професійних спекулянтів, намагаючись постійно накрутити ціни на муку чи какао", - каже експерт.
Прогнозоване зростання глобальних цін на продовольчі продукти через цьогорічну посуху у Росії багатьом оглядачам конче нагадує ситуацію дворічної давнини, коли індекс харчових цін за півроку злетів на 80%, зазначає DW.
Тоді про роль "сірої торгівлі" на ринку вголос заговорила навіть ООН.
Цьогоріч, утім, за висновками багатьох експертів, ситуація обіцяє бути набагато стабільнішою, насамперед, завдяки кращому, ніж зазвичай врожаю зерна в Австралії.
Водночас, на стабілізацію цін на шоколадному ринку це може мати мінімальний вплив, адже незважаючи на усі кризи й негаразди від щматочку делікатесної шоколадної плитки не відмовиться на заході, здається, ніхто.