Українські агропромисловці пнуться в ЄС
Агропромислові компанії України нарощують свою присутність на ринках європейських країн.
Про це повідомляє видання "АПК-Інформ".
Черговим чинником, який сприяє даній тенденції, може стати дозвіл на ввезення в Євросоюз українського курячого м'яса.
На думку фінансового аналітика групи компаній "Сінком" Андрія Патіоти, є висока ймовірність того, що вже влітку 2010 року діючі обмеження буде знято.
Як повідомлялося, у травні 2010 року буде проведене повторна перевірка українських виробників продукції птахівництва фахівцями Гендиректорату Єврокомісії з охорони здоров'я і захисту прав споживачів.
Європейські експерти вже проводили інспекцію української курятини в червні 2009 року, однак тоді підсумки не призвели до допуску українського бізнесу на ринки ЄС.
"Зауваження в основному стосувалися не ведення бізнесу чи ставлення до тварин, що зазвичай особливо ретельно інспектується єврочиновниками, а законодавчих невідповідностей", - зазначає Патіота.
Можливе скасування заборони, на його думку, призведе до виділення Українському АПК квоти на ринку Євросоюзу в 100 тис. тонн курятини на рік. Загальна місткість ринку ЄС близько 12 млн. тонн.
Враховуючи щонайменше 25% різниці в цінах на продукт на українському і європейському ринках, це також сприятиме підвищенню рентабельності бізнесу.
Додатковою перевагою українських виробників, завдяки географічній близькості, є можливість поставок у країни ЄС дорогого свіжого охолодженого м'яса.
Американські та бразильські конкуренти вимушені займати нішу дешевшого замороженого м'яса, каже агроексперт.
Одним з найхарактерніших прикладів цієї позитивної тенденції називають будівництво холдингом "Миронівський хлібопродукт" нового агрокомплексу, який дасть змогу збільшити виробництво курятини до 770-780 тис. т замість теперішніх 340 тис. т.