Європа забракувала українське молоко
Фахівці генерального директорату з охорони здоров'я та захисту прав споживачів Єврокомісії (SANCO) мають претензії до якості українського молока.
Про це заявив голова Держкомітету ветмедицини Петро Вербицький, пише газета "Комерсант-Україна".
За словами Вербицького, у вересні інспектори SANCO повторно проінспектують українські молокопереробні підприємства, які бажають поставляти продукцію на ринок Євросоюзу.
Вони перевірять, чи були усунені зауваження, зроблені ними після інспекції у червні 2008 року.
У 2008 році інспектори SANCO відвідали чотири підприємства - Канівський маслосирозавод (входить до корпорації "Клуб сиру"), Роменський і Менський сирзаводи та Недригайловскій цех (входять у компанію "Мілкіленд").
Вони вивчали всі процеси - від отримання молока в сировинних зонах до виробництва готової продукції.
Після цього в SANCO заявили про проблеми з молочним сировиною в Україні, повідомив Вербицький.
Українські підприємства використовують молоко з бактеріальним осіменінням вищим за допустимі у ЄС норм.
"Деякі виробники молочної сировини, щоб зберегти його (від скісанія), додають антибіотик хлорамфенікол (Левоміцетин), що заборонено і українським законодавством", - розповів Вербицький.
Усунути зауваження інспекторів SANCO буде непросто. Для цього Мінагрополітики розробило технічний регламент, яким передбачається дозволити використовувати на підприємствах тільки молоко з бактеріальної запліднення, допустимої в ЄС.
Однак таким вимогам відповідає лише молоко, одержуване від господарствах сільгоспвиробників - а це не більше 30% його обсягу.
"Швидше за все, найближчим часом відповідні європейським стандарти молока в Україні затверджені не будуть, оскільки у цьому випадку буде вилучений з використання великий обсяг тваринницької продукції", - говорить Вербицький.
Остаточний список підприємств, які проінспектує SANCO у вересні, буде затверджений наступного тижня.
"Швидше за все, це буде 8-10 підприємств, у тому числі Білоцерківський молочний комбінат, "Гадячсир", "Дубномолоко", "Менський сир", - прогнозує Вербицький.