Єврокомісія перевірила українських курей і яйця
Фахівці генерального директорату з охорони здоров'я та захисту прав споживачів Єврокомісії (ЄК) у четвер завершили перевірки українських виробників м'яса птиці і яєць.
Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на голову Держкомітету ветеринарної медицини Петра Вербицького.
У прес-службі представництва Єврокомісії в Україні виданню підтвердили завершення перевірок. Звіт про їх підсумки буде направлений в Україну через 20 днів.
Остаточне рішення про можливість постачання української продукції до Євросоюзу буде прийматися Радою міністрів ЄС з сільського господарства та охорони прав споживачів, уточнили в представництві Єврокомісії.
Для позитивного рішення необхідна згода країн-учасниць ЄС. Рада міністрів може дозволити Україні постачати м'ясо курки та яйця до Євросоюзу, а конкретним підприємствам дозволи видаватиме комітет ветмедицини, сказав Вербицький.
"У четвер у мене і міністра агрополітики Юрія Мельника була зустріч з інспекторами. Результати в цілому нормальні", - уточнив голова Держкомітету ветеринарної медицини.
За його словами, зауваження інспекторів стосуються в основному невідповідності окремих пунктів української та європейської нормативно-правових баз.
Так, проби для досліджень на українських підприємствах беруться раз на 10 днів, а в ЄС - раз на тиждень.
Сертифікати на експорт продукції міжнародного зразка в Україні видає Інспекція ветеринарно-санітарного контролю на держкордону та транспорті, а в ЄС - ветлікар підприємства.
"Ці невідповідності можна усунути за один-два місяці", - вважає Вербицький.