Борщовий набір в березні подорожчав майже на 6%
У березні 2014 року на продовольчих ринках України середні роздрібні ціни зросли на всі овочі борщового набору.
Про це повідомив директор Національного наукового центру Інститут аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко, передає "ЛігаБізнесІнформ".
Як наголошується, їх вартість перевищила показники лютого цього року на 5,7% і досягла 13,24 гривень.
Найдорожчим компонентом українського борщу залишається солодкий перець. У березні цей імпортний продукт року подорожчав на 13,3% порівняно з лютим 2014 року. На стільки ж підвищилася ціна цибулі.
Ціна картоплі зросла в березні цього року на 12,4%. Подорожчання продовжиться і в наступні місяці. По-перше, запаси продовольчої картоплі скорочуються, по-друге, з цих запасів потрібно вибрати якісний матеріал на посадку.
У зв'язку із зменшенням запасів виробники підняли ціну на капусту. Це привело її подорожчання минулого місяця на 11,1%. Ціна столового буряка збільшилася на 3,6%. Подешевшали тільки зелені культури - кріп і петрушка (16,7%).
За розрахунками вчених ННЦ ІАЕ, в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року ціна овочів у березні зросла по всіх культурах на 19,6%. Ціни на ріпчасту цибулю і картоплю зросли в 3,1 і 2,8 рази відповідно. Більш ніж на половину (53,6%) подорожчала столовий буряк.
Майже на чверть зросли ціни на моркву (28,6%) і часник (25%). Незначного подорожчання зазнали кріп і петрушка (19%), капуста (16,9%), солодкий перець (11,8%) і томатна паста (12%).
Причиною подорожчання овочів власного виробництва - картопля, столовий буряк, морква, цибуля - є недостатня їх пропозиція на ринку. Це пов'язано з різними чинниками.
Серед них, зокрема, негативний вплив на врожай овочів несприятливих погодних умов під час їх збору, а також псування овочів на недосконалих овочесховищах.