Виробники сиру переходять на інші види продукції
Українські виробники сиру почали зупиняти підприємства і скорочувати обсяги виробництва.
Не зумівши домогтися скасування заборони на ввезення своєї продукції до Росії, вони змушені перепрофілюватися на інші види продукції і шукати інші ринки збуту, пише "Комерсант-Україна".
Закривати виробництва українські компанії почали відразу після того, як на початку лютого Росспоживнагляд оголосив про заборону на ввезення продукції українських заводів: Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Гадячсир" ("Альміра") і "Прометея" (група "Мілкіленд"), в продукції яких нібито була виявлена пальмова олія, про що не було повідомлено на етикетках.
27 лютого Росспоживнагляд поширив заборону на Баштанський ("Молочний альянс") і Лозівський ("Альміра") сирзаводи, Шосткинський міськмолкомбінат ("Бель Шостка Україна") і Хмельницьку маслосирбазу.
Видання нагадує, що раніше був закритий Пирятинський завод. У понеділок "Мілкіленд" заявив про закриття Менського і Охтирського сирзаводів. Скорочене виробництво на "Гадячсирі" і Шосткинському міськмолкомбінаті.
Зроблений для Росії сир нині доводиться збувати в Україні, що призводить до перенасичення ринку і зниження роздрібних цін, відзначає директор "Шостки" з комунікацій Наталія Фесюн.
"Переспрямувати продукцію до Європи ми не можемо - там вона дешевша за нашу. А попит на інших ринках СНД не зможе компенсувати втрати від заборони", - додає вона.
На експорт йде близько 40% всього виробленого в Україні сиру - в 2010 році, за даними дослідницької компанії "Астарта-Таніт", з 185 тис. тонн твердих сирів, випущених в Україні, більше 76 тис. тонн експортувалися за кордон. Як відзначають експерти, з них 85% припадає на Росію.
Великі компанії, щоб компенсувати збитки від закриття сирзаводів і використовувати вже закуплену сировину, поспішно переорієнтуються на інші види продукції - сухе молоко і масло.
"Ринок збуту закрився, а молоко вже закупили. Продукт швидкопсувний, тому його доводиться терміново відправляти на переробку на інші заводи", - розповідає співвласник компанії "Мілкіленд" Анатолій Юркевич.
Трохи простіше багатопрофільним підприємствам - наприклад, "Гадячсиру", на якому можна виробляти і сир, і масло.
Саме завдяки переходу на інші види продукції "Гадячсиру" не довелося закриватися.
В "Бель Шостка Україна" перестали виробляти всі сорти твердих сирів, крім двох найпопулярніших - "Шостка" і "Російський", і вирішили переорієнтуватися на випуск іншої продукції - плавлених сирів.
Обсяг споживання плавлених сирів удвічі менший, ніж твердих, зате їх виробництво більш рентабельне і менше залежить від цін на сире молоко.