В Україні 30% молокопродуктів - браковані
У 2011 році із 335 тонн молокопродуктів, перевірених в Україні, було забраковано близько 30%.
Про це повідомив в.о. начальника відділу департаменту споживчої політики та реклами Державної інспекції із захисту прав споживачів Олег Кобельков, пише "Дело".
Водночас, найчастіше продукція бракувалась не через якість, а через відсутність супровідної документації.
"Незважаючи на велику питому вагу, ми не можемо сказати, що продукти були небезпечними для споживача або неякісні. Наприклад, за відсутності документів на продукт закон вимагає від зняти його з реалізації. Але що такий продукт небезпечний - ми не можемо сказати", - зауважив він.
Порушення розподілилися наступним чином: 65% було відбраковано через відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки; 32% - через відсутність інформації про товар; 5% - закінчення терміну придатності; 7% - невідповідність нормативним документам - у тому числі за показниками якості.
У відомстві визнають, що траплялись випадки наявності у молочній продукції немолочного жиру, але вони не носили масового характеру.
Нагадаємо, нещодавно Росспоживнагляд пред'явив претензії до якості українського сиру, який надходить на російський ринок.
За словами глави відомства Геннадія Оніщенка, всі до єдиного зразки українських сирів, відібрані в Москві, містять пальмову олію, при цьому інформації на упаковці про це немає.
У зв'язку з цим, минулого тижня була введена заборона на реалізацію в Росії сиру трьох українських виробників.