Євросоюз потерпає від дефіциту цукру
В Європейському союзі зростає дефіцит цукру на тлі глобального надлишку продукції.
В даний час в глобальному масштабі спостерігається найбільше за останні чотири роки насичення ринку цукром, пише "Дело".
При цьому Євросоюз стикається з браком цієї агропродукції другий рік поспіль.
За даними Європейського комітету споживачів цукру, запаси продукції в ЄС за рік, що завершується у вересні, відстануть від попиту на нього на 1,1 мільйона тонн.
У той же час світове виробництво цукру перевищить його використання на 5,32 мільйона тонн.
"Ми не можемо купувати цукор в ЄС, тому що його немає в Євросоюзі. Ціни на газовану воду, морозиво та кондитерські вироби серйозно підвищаться", - заявив керівник компанії R&R Ice Cream Джеймс Ламберт.
За даними Єврокомісії, у липні вартість однієї тонни білого цукру в ЄС зросла до 548 євро, що стало найбільшим показником з вересня 2009 року.
У доповіді Світового банку зазначається, що в 2010 році світові ціни на цукор зросли на 62%. За підсумками липня 2011 продовольчі товари в річному вираженні збільшилися в ціні на 33%.
Наприкінці серпня голова правління Союзу цукровиробників Росії (Союзроссахар) Андрій Бодін повідомляв, що в 2011 році Росія може після дванадцятирічної перерви почати експорт білого цукру.