В Україні дорожчає імпортне м'ясо
За I квартал поточного року ціни на імпортовану м'ясну продукцію в порівнянні з відповідним періодом попереднього року виросли в середньому на 73,2%.
При цьому на свинину імпортна ціна виросла на 90%, на яловичину - на 30%, птицю - на 40%. Такі дані Державного комітету статистики.
Як повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), частка імпорту свинини найістотніша в групі і становить 45%.
Основними імпортерами є Бразилія і країни Європейського Союзу - відповідно 54% і 46%. Найбільшими країнами-експортерами м'яса всіх видів на Україну були ЄС (понад 54%), Бразилія (майже 30%), США (12,5%) і Аргентина (3,5%).
Щодо експорту продукції тваринництва в УКАБ відзначили, що за перші 3 місяці 2008 року в порівнянні з відповідним періодом торік спостерігалося зниження обсягів експорту у вартісному вимірі м'яса і харчових субпродуктів майже на 41%, живої ваги - на 38%.
Торговельне сальдо у товарній групі "М'ясо і харчові внутрішності (субпродукти)" за січень-березень 2008 року залишилося негативним у порівнянні з відповідним періодом 2007 року, тобто імпорт перевищував експорт.
За даними асоціації, цінові тенденції на внутрішньому ринку м'яса і субпродуктів України співвідносяться зі світовими. Підтвердженням цьому служить зовнішньоекономічна динаміка у товарній групі "М'ясо і харчові внутрішності (субпродукти)" за січень-березень 2008 року.
"Варто зауважити, що значною мірою ріст цін на м'ясну сировину в I кварталі 2008 року був пов'язаний зі збільшенням виробництва м'ясної продукції українськими підприємствами. Так, виробництво ковбас за I квартал 2008 року виросло в порівнянні з 2007 роком на 7%, виробництво свинини свіжої чи охолодженої на 17,5%, м'яса і субпродуктів харчових домашнього птаха - на 47,5%", - вважає експерт аграрних ринків Інна Іллєнко.