20 травня 2024

21:00
Новини 20 травня: графіки відключення світла, бронювання працівників ОПК
Про що всі говорили сьогодні?
20:46
В Міноборони пояснили, чому застосунок "Резерв+" досі недоступний у деяких країнах
Мобільний застосунок "Резерв+" може бути не доступним у деяких країнах, бо маркетам потрібно кілька днів на обробку змін, команда Міноборони працює над вирішенням цього питання.
20:40
BMW ввезла до США 8 тисяч авто із запчастинами від забороненого китайського постачальника
Німецький автовиробник BMW імпортував щонайменше 8 тис автомобілів Mini Cooper в США з електронними компонентами від забороненого китайського постачальника.
20:29
На Київщині зменшать вуличне освітлення у вечірній та нічний час
У Київській області зменшать вуличне освітлення у вечірній та нічний час. Відповідне рішення ухвалили на засіданні штабу Ради оборони області. 
20:08
"Київстар" закупив генератори для роботи під час блекаутів: покриють до 15% потреби ключових сайтів
Оператор мобільного зв'язку "Київстар" замовив велику кількість стаціонарних генераторів для безперебійної роботи мережі під час відключень електроенергії.
19:52
Для автобусних перевізників приберуть бюрократію з відкриття маршрутів за кордон
Для міжнародних автобусних перевізників пасажирів запустили тестування онлайн-кабінету для відкриття маршрутів за кордон у рамках реформи міжнародних автобусних перевезень. 
19:19
21 травня по всій Україні діятимуть графіки відключення світла – "Укренерго"
Упродовж 21 травня по всій території України для промислових та побутових споживачів будуть діяти графіки погодинних відключень. 
19:08
Попит на зарядні станції зріс на понад 700% – "Епіцентр"
Через масові відключення електроенергії попит на зарядні станції протягом минулого тижня зріс більш ніж у вісім разів.
19:05
В Міноборони створили Раду донорів інституційних реформ: чим буде займатися 
В Міністерстві оборони України створили Раду донорів інституційних реформ, яка допоможе спростити комунікацію з партнерами через регулярне інформування щодо прогресу реформ.
18:53
Фонд гарантування у квітні відшкодував вкладникам збанкрутілих банків 13,5 мільйонів
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у квітні 2024 року виплатив вкладникам банків, що ліквідуються, 13,5 млн грн гарантованого відшкодування.
18:38
Фонд держмайна зібрав майже 400 тисяч гектарів державної землі: що з нею буде
У державній власності залишається близько 800 тис гектарів землі і майже половина з них наразі знаходиться в розпорядженні Фонду державного майна.  
18:28
ДБР завершило розслідування по Гринкевичу, який намагався відкупитися за $500 тисяч
Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування стосовно львівського бізнесмена, який пропонував 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.
18:25
У Москві та Петербурзі відкриють спецмагазини для дипломатів, де можна розплачуватися валютою
У Москві та Санкт-Петербурзі відкриють спеціалізовані магазини для дипломатичних працівників, де можна буде розплачуватися валютою. "Звичайних" людей у них не пустять.
18:15
"Оператор ГТС" шукає постачальників мобільних газотурбінних електростанцій
"Оператор ГТС" цього тижня проведе попередні ринкові консультації із постачальниками, які здатні поставити в Україну "Комплект мобільної газотурбінної електростанції".
17:45
Державний енерготрейдер "ЕКУ" створює дочірню компанію в Словаччині
Державний енерготрейдер "Енергетична компанія України" ("ЕКУ") готується до створення дочірньої компанії у Словаччини - проведено тендер на закупівлю юридично-консультаційних послуг щодо реєстрації.
17:45
У Києві на чотири місяці обмежать рух транспорту на одній з вулиць 
У Києві з 21 травня до 28 вересня діятимуть обмеження руху транспорту на ділянці від вул. Сімʼї Шовкоплясів до розвороту на вул. Богатирську (ПрАТ "Оболонь"). 
17:37
Укртелеком планує у 2024 році збільшити інвестиції у телекомунікації на мільярд 
Укртелеком уже інвестував понад один мільярд гривень у розвиток телекомунікацій за два роки повномасштабної війни і планує збільшити інвестиції ще на мільярд у 2024 році.
17:17
Продавець елітних автівок хотів незаконно відшкодувати 5 мільйонів ПДВ
Аналітики Територіального управління Бюро економічної безпеки у місті Києві виявили столичне підприємство-експортера елітних автотранспортних засобів, що неправомірно сформувало від’ємне значення податку на додану вартість у розмірі 4,7 млн грн.
17:10
"єОселя": кредити оформили понад 4 тисячі родин з початку року
За програмою "єОселя" із початку 2024 року 4 тисячі українських родин взяли кредити на придбання житла на 6,7 млрд грн.
16:59
Гетманцев очікує "на вихід" банку, який хотіла купити Укрпошта
За перший квартал 2024 року кількість діючих банків не змінилась, а з найближчих претендентів на вихід з банківського сектору – невеликий Альпарі банк. 
16:52
Apple знижує ціни на iPhone в Китаї на тлі жорсткої конкуренції з Huawei
Компанія Apple розпочала агресивну кампанію знижок на своєму офіційному сайті Tmall у Китаї, пропонуючи знижки до 2300 юанів (318 доларів США) на деякі моделі iPhone.
16:35
Danone оголосила про завершення продажу активів в РФ
Французький продовольчий гігант Danone оголосив у п'ятницю, що завершив продаж своїх активів в Росії, де він працював у 1992 році.
16:24
Австрія надасть 5 мільйонів євро на відновлення енергоінфраструктури України
Міністерство захисту клімату Австрії виділить Україні п'ять мільйонів євро, які будуть спрямовані на відновлення енергетичної інфраструктури України.
16:05
188 партій не відзвітували про майно та доходи, їх очікує невеликий штраф
188 політичних партій не виконали вимоги закону щодо звітування до Національного агентства з питань запобігання корупції за I квартал 2024 року.
15:55
Заволодіння майном аеропорту "Одеса": НАБУ завершило слідство проти Кауфмана і Боруховича
НАБУ і САП завершили розслідування і оновили підозри у справі про заволодіння майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" вартістю 118 млн грн та доходом від його діяльності на понад 2,5 млрд грн.
15:31
Апеляція відхилила скаргу, яка давала шанс відновити роботу Сахалінського родовища
Шостий апеляційний адміністративний суд (ШААС) відмовився задовольнити скаргу, яка давала шанс на відновлення роботи Сахалінського газового родовища. 
15:22
"Укрзалізниця" очікує влітку пожвавлення попиту на міжнародні рейси
З початку року "Укрзалізниця" вже перевезла майже 800 тисяч пасажирів у міжнародному сполученні та очікує влітку пожвавлення попиту на міжнародні рейси.
15:16
Tesla продовжить скорочувати робочі місця до червня: працівники у стані невизначеності
Щодня працівники Tesla з тривогою очікують на електронний лист "Шановний працівник", який сповістить про їх звільнення. За словами інсайдерів, скорочення триватимуть щонайменше до червня.
14:51
ПриватБанк тимчасово запустив нульовий тариф на інтернет-еквайринг LiqРay
ПриватБанк разом з Visa запустили програму для підтримки бізнесу, в рамках якої з 15 травня до 15 липня 2024 року для всіх нових користувачів сервісу LiqРay діятиме вільний тариф з 0% комісії на прийом платежів з карток.
14:30
Microsoft представить інструменти ШІ напередодні конференції для розробників
Корпорація Microsoft планує анонсувати кілька апаратних і програмних засобів, пов'язаних зі споживчими пристроями, в понеділок 20 травня на заході в своєму кампусі в Редмонді, штат Вашингтон, в рамках конференції для розробників.
14:27
Google планує розширити дата-центр у Фінляндії за 1,1 мільярда доларів
Компанія Google планує витратити 1 мільярд євро (1,1 мільярда доларів) на розширення свого головного центру обробки даних у Фінляндії через її легкий доступ до "зеленої" енергії.
14:05
У Мінстратегпром розширили можливості бронювання працівників ОПК
У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості України внесли зміни до критеріїв для визначення підприємств такими, що мають важливе значення для національної економіки. Відповідність цим критеріям стає підставою для подальшого бронювання військовозобов'язаних працівників.
13:51
Відтік капіталу з Китаю зріс до найвищого рівня з 2016 року - Bloomberg
У квітні відтік капіталу з Китаю погіршився до найбільшого показника з грудня 2016 року, що підкреслило несприятливі для юаня умови на тлі слабкої внутрішньої економіки та невизначеності щодо процентної ставки Федерального резерву США.
13:30
250 тисяч за підʼєднання газу: прокуратура викрила керівника філії "Київоблгазу"
Київська прокуратура викрила керівника філії ПАТ "Київоблгаз" на отриманні хабаря у 250 тисяч за безперешкодне приєднання ділянки, де планується зведення таунхаусів до центрального газопостачання.
13:05
У додатку Резерв+ оновили дані понад 415 тис громадян
Станом на першу половину понеділка 20 травня у електронному застосунку для призовників "Резерв+" оновили дані понад 415 тис громадян.
13:00
ДТЕК готує другу чергу будівництва Тилігульської ВЕС
ДТЕК веде підготовчі роботи до другої черги будівництва Тилігульської вітрової електростанції, що знаходиться у Миколаївській області за 100 кілометрів від лінії фронту.
12:57
У Києві відкрили рух новим шляхопроводом на Оболоні
В Оболонському районі Києва відкрили прямий технічний рух транспорту новозбудованими шляхопроводами розв'язки вулиць Полярна та Богатирська.
12:35
НКРЕКП встановила нові граничні ціни на ринку електроенергії для стимуляції імпорту вночі
Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) запровадила нову структуру граничних цін на електроенергію бізнесу з 1 червня.
11:59
Через обстріли продовжують бути знеструмленими споживачі у шести областях 
Через обстріли були знеструмлені абоненти у 7 областях України. 
11:49
Ввечері вимикатимуть світло попри зменшення дефіциту в енергосистемі: коли почнуть
В Україні завдяки сприятливій погоді дефіцит в енергосистемі дещо зменшився, однак залишається суттєвим у вечірні й нічні години.
11:22
Міністри G7 обговорять надання Україні кредиту на €30 млрд під заставу російських активів
Міністри фінансів "Групи семи" цього тижня в Стрезі, на півночі Італії обговорять законність використання 270 млрд євро заморожених державних активів РФ як забезпечення надання Україні додаткового кредиту в розмірі 30 млрд євро.
11:14
У Держенергонагляді розповіли, як діє моніторинг справедливості застосування графіків обмежень
Державна інспекція енергетичного нагляду України розпочала моніторинг справедливості застосування графіків обмежень. 
10:57
Десятки російських нафтових танкерів місяцями простоюють через санкції США
Десятки російських нафтових танкерів місяцями простоюють без діла після введення санкцій Мінфіном США, що свідчить про те, що США здатні зруйнувати ланцюжок поставок нафти Москви.
10:33
Золото злетіло до історичного максимуму на тлі смерті президента Ірану
Золото злетіло до історичного максимуму завдяки оптимізму щодо того, що Федеральний резерв почне пом'якшувати монетарну політику цього року, а також зростанню геополітичної напруженості на Близькому Сході.
10:10
Цьогоріч 59% ФОПів в Україні зареєстрували жінки
У 2024 році понад 43 тисячі ФОПів в Україні зареєстрували жінки. Це більш ніж половина від загальної кількості новостворених ФОПів за перший квартал цього року.
10:03
У понеділок Україна вже залучала енергетичну допомогу з Європи, були відключення на Чернігівщині
Сьогодні, 20 травня, у нічні та ранкові години на запит України вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії з Румунії, Словаччини та Польщі. 
09:58
Ціни на нафту відреагували підвищенням на смерть президента Ірану
Ціни на нафту зросли на тлі політичної невизначеності в основних країнах-виробниках після того, як президент Ірану загинув в авіакатастрофі, а кронпринц Саудівської Аравії скасував поїздку до Японії, пославшись на проблеми зі здоров'ям короля.
09:30
Китай наклав санкції на три оборонні компанії США
Міністерство торгівлі Китаю заборонило трьом американським компаніям здійснювати імпорт та експорт, пов'язаний з Китаєм, продавати зброю Тайваню й здійснювати нові інвестиції в Китай.
09:22
У квітні попит на автівки з бензиновими двигунами зріс на 7%, найпопулярніші - японські
У квітні автопарк України поповнили понад 2,6 тис. нових авто з бензиновими двигунами внутрішнього згоряння. 
09:00
В "Укренерго" розповіли, скільки ще вимикатимуть світло й чи вплине на це потепління
Підвищення температури повітря наступного тижня дасть можливість уникати відключень електроенергії вночі та зранку, однак загалом протягом літа, осені й наступної зими відключення можуть застосовуватися.