Новини 16 травня: погодинні відключення світла, скандал із бронюванням працівників Glovo і Favbet

Четвер, 16 травня 2024, 21:15 -

Про погодинні відключення світла. Із 16:00 16 травня за вказівкою "Укренерго" знову застосовуються графіки стабілізаційних відключень.

В "Укренерго" заявили, що графіки погодинних відключень (ГПВ) у п'ятницю, 17 травня, для побутових та промислових споживачів будуть діяти по всій Україні з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до 24:00.

Про скандал із бронюванням працівників Glovo і Favbet. Міністерство економіки забронювало військовозобов'язаних працівників компаній Glovo, Visa, Favbet Tech на період мобілізації. В Мінекономіки підтвердили ЕП достовірність відповідного указу. 

Згодом перша віцепрем'єр-міністерка України - міністерка економіки України Юлія Свириденко скасувала наказ про бронювання працівників Glovo, Favbet Tech та інших.

Реклама:

У компанії Favbet Tech пояснили підстави для бронювання своїх 15 працівників IT-відділу. Там наголосили, що компанія "скористалась законним правом бізнесу на бронювання співробітників, критично важливих для її роботи". 

Компанія Glovo заявила, що під юридичною назвою ТОВ "ГЛОВОАПП УКРАЇНА" наразі налічує 108 співробітників, з них заброньовано 10 людей. 

Про російську нафту. Використовуючи лазівку в санкціях, Туреччина маскує російську нафту під власну та експортує її до ЄС, приносячи Росії мільярдні прибутки.

Реклама:

Про Коломойського. Ексакціонер ПриватБанку Ігор Коломойський не зміг розірвати договори поруки за кредитами з Нацбанком - Київський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та закрив провадження у справі за позовом Коломойського.

Про законодавство. Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради законопроєкт № 7731, який дозволив би роботодавцям звільняти працівників за неінформування про контакти з людьми на окупованих територіях.

Ексклюзив ЕП

Китайські електромобілі завойовують ЄС. Як європейці відповідають?

За 5 років частка китайських електрокарів на ринку ЄС зросла з 0 до 8% – від Єврокомісії вже вимагають обмежити імпорт, а США на тлі загрози для американських автовиробників різко підвищили мита. Хто переможе у цій війні?

В Україні історичний розрив між експортом та імпортом. Проте є і позитивні новини

Негативне торгове сальдо з початку 2024 року становить 8,5 млрд дол, проти 6,9 млрд дол у 2023 році. Як не дивно, але ситуація набагато краща, ніж рік тому.

Реклама: