Хто з європейців найбільше приторговує з Росією

Середа, 21 серпня 2024, 13:00 -
ЕП проаналізувала відкриті торгові дані і виявила, що деякі країни ЄС – "друзі України" – частково перенаправили торгівлю з Росією через Білорусь, на кордоні з якою в останні роки розбудована відповідна інфраструктура.

На початку великої війни Європейський Союз заборонив експорт у Росію продукції подвійного та військового призначення, а також ввів деякі інші обмеження на торгівлю та передавання технологій. Загальна оціночна вартість такої продукції сягнула 48 млрд євро на рік. Це 54% експорту з ЄС до РФ до лютого 2022 року.

Хоча про повне торгове ембарго не йшлося, зараз можна побачити, як за понад два роки це змінило торговий ландшафт у відносинах між Євросоюзом та Росією.

Економічна потужність членів ЄС різна. Деякі, як Німеччина, щомісяця торгували з РФ на мільярди євро, інші – на лічені десятки мільйонів. Щоб порівняти ці країни між собою і побачити відмінності, усі показники країн нормалізовані (від мінімуму до максимуму для кожної окремої держави).

На прикладі Словенії це виглядає так. Ця країна після 24 лютого 2022 року і в наступні 25 місяців (відкриті дані UN Comtrade за квітень 2024 року) збільшила середньомісячну торгівлю з РФ до 102 млн дол проти 83 млн дол, які були за попередні два роки до великої війни. Приблизно половина цього об'єму – фармацевтичний експорт від місцевого гіганта КРКА.

Зміни середньомісячного експорту країн ЄС до РФ до та після вторгнення

Усі інші країни ЄС, крім Словенії та Хорватії, зменшили середньомісячну торгівлю. Серед тих, хто найменше скоротив операції з РФ, – країни Балтії. Так, середньомісячний експорт Латвії та Естонії до Росії зменшився лише на 12-16% порівняно з 2020-2021 роками. Майже половина експорту – тваринні жири, олія та напої.

Це навіть породило в ЗМІ термін "віскігейт", коли виявилося, що через балтійців світові виробники продовжили постачати західний алкоголь та елітні напої до країни-агресора.

На другому місці за обсягами експорту менш невинна категорія – продукція машинобудування включно з оптикою. Це відбувається паралельно з новинами, що "країни Балтії активно готуються до вторгнення Росії".

У більшості країн ЄС експорт до РФ у 2024 році становив 1-10% того, що було у 2021-2022 роках (100%).

У цю гру можна грати удвох. Як Польща заробляє на експорті агропродукції в Україну

Картина стає менш оптимістичною, якщо подивитися на союзника РФ Білорусь. Є пів десятка країн ЄС, які суттєво збільшили туди свій експорт. Як показало одне з попередніх розслідувань, ця держава так само пропорційно збільшила експорт до Росії.

Отже, деякі європейські країни вирішили використати Білорусь як транзитну базу для продовження торгових відносин з Кремлем. На неї було накладено менше санкцій та обмежень, ніж на РФ, і до неї прикута менша увага громадськості. Сам білоруський диктатор радо допомагає зберігати європейським "партнерам" обличчя і заробляє гроші, для чого активно розбудовував сухопутну інфраструктуру.

З боку Білорусі це логістичний хаб "Кам'яний Лог – Белтаможсервіс" на кордоні з Латвією (на малюнку). Він побудований у 2019-2021 роках попри напружені відносини з ЄС і влаштовану Лукашенком міграційну кризу.

2019
2021

З боку Литви – прикордонний пункт Medininkai, розбудова якого почалася у 2021 році, а завершилася після початку великої війни. Як результат середньомісячні обсяги експорту з Литви до Білорусі за останні два роки зросли найбільше – на 38%. Експорт з Польщі збільшився на 33%, з Естонії – на 25%, з Німеччини – на 16%.

Понад половину експорту цих країн становлять автомобілі. Поставки авто преміум-класу заборонені до ввезення в РФ, проте не в Білорусь. Ці та інші лазівки дозволяють постачати через РБ не тільки автомобілі, а й продукцію машинобудування, електроніку та оптику, яка потім експортується в Росію і може використовуватися у військових цілях.

Зміни середньомісячного експорту країн ЄС у Білорусь до та після початку великої війни

Очевидно, ця подвійна гра не могла тривати вічно, тому ЄС поступово вирівнює обмеження між РФ і Білоруссю. У червні 2024 року блок ухвалив нові обмеження для економіки країни Лукашенка, які спрямовані на торгівлю, послуги, транспорт і боротьбу з обходом санкцій.

"Ці комплексні заходи спрямовані на віддзеркалення кількох обмежувальних заходів, які діють проти Росії, і таким чином вирішують проблему обходу, яка виникає внаслідок високого ступеня інтеграції російської та білоруської економік", – ідеться в заяві Ради ЄС.