Голландські технології енергозбереження використають в Україні

Четверг, 19 ноября 2009
Вперше в Україні в рамках виставки «RENEXPO Східна Європа / Альтернативна енергетика» пройшла Голландська торгова місія з енергоефективності, організована Нідерландсько-українською сталою енергетичною платформою (НУСЕП) за сприяння Міністерства економіки Королівства Нідерландів.


Инновации в действии

Під час роботи місії на виставці був представлений колективний стенд нідерландських компаній та проведені круглі столи з українськими партнерськими організаціями: Асоціацією «Енергоефективні міста України» (АЕЕМУ), Державним агентством України з інвестицій та інновацій (Держінвестиції), Національним агентством України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР), Українською Будівельною Асоціацією (УБА).

У торговій місії взяли участь понад 10 голландських компаній, які працюють у галузі енергетики, енергозбереження та відновлювальної енергії. Зокрема: Christ Holland B.V., Coopra Advanced Heating Technologies, CREM B.V., Ecorys, FFI, IMC Nederland, Interactive, Krohne Oil & Gas, Nijkamp Aanneming, ZON Energie Group та інші.

Як зазначив Пітер Ян Волтерс, Надзвичайний та повноважний посол Королівства Нідерландів в Україні та Молдові: «Метою місії є налагодження та поглиблення ділового співробітництва між Україною та Нідерландами у сфері сталої енергетики та ефективного використання енергоресурсів. Я впевнений, що ця місія пропонує чудові можливості встановлення нових ділових зв’язків між представниками бізнесу Королівства Нідерландів та України не лише протягом роботи місії, але й у майбутньому».

Під час круглого столу з АЕЕМУ, представники Асоціації висловили зацікавленість у технологіях використання відновлюваних джерел для електрифікації міського транспорту. Для ознайомленням з досягненнями голландських інженерів було заплановано візит делегації АЕЕМУ до Амстердаму.

Представники 10 компаній, що входять до складу Української Будівельної Асоціації висловили прагнення працювати в напрямку ознайомлення, інформування та підготовки організацій-членів УБА до впровадження політики енергозбереження. Для цього розроблятимуться бізнес-плани та плани фінансування заходів з реконструкції, проводитимуться виїзні презентації з прикладами проектів з Нідерландів та України.

В ході переговорів з Державним агентством України з інвестицій та інновацій сторони вирішили найближчим часом опрацювати питання щодо підписання Меморандуму про співробітництво. Співпраця України та Королівства Нідерландів у сфері енергозбереження здійснюватиметься також через безпосередню взаємодію регіональних центрів інноваційного розвитку Держінвестицій та відповідних компаній Нідерландів.

Протягом консультацій з Національним агентством України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів було досягнуто домовленість про втілення декількох спільних проектів. У квітні 2010 року заплановано проведення заходу з «інформування громадськості». Сліман Абу Амара, представник Державної агенції міністерства економіки Нідерландів SenterNovem, підкреслив, що «така тема буде цікавою, адже агенція має великий досвід в цій сфері». Під час підготовки до заходу будуть проведені два консультаційні семінари.

Довідкова інформація:

Нідерландсько-українська стала енергетична платформа (НУСЕП) - це галузева організація, яка об’єднує нідерландські та українські компанії, створює можливості для втілення спільних проектів у сфері відновлювальної енергетики, а саме енергозбереження у міському середовищі. НУСЕП також сприяє міжурядовій співпраці між Україною і Нідерландами щодо усунення інституційних перешкод реалізації проектів в галузі енергозбереження та енергоефективності. Платформа була створена за ініціативою голландських компаній IMC, ZonEnergie і Coopra Advanced Heating Solutions та української Next Step Oekraïne, яка є офіційним представником НУСЕП в Україні.

Контакти:

Старіков Ілля Володимирович
офіційний представник НУСЕП в Україні
тел. (044) 492-70-75
e-mail: illya.starikov@nusep.org
веб-сайт: www.nusep.org
поштова адреса: вул. Грушевського 4, оф. 401, м. Київ, 01001, Україна