Украина без импорта электричества. Плохой сценарий

Понедельник, 14 октября 2024, 13:14
Почему Украина может потерять доступ к европейскому рынку электроэнергии и что делать, чтобы этого не произошло? (укр)
Директор Центра исследований энергетики


Инновации в действии

На початку зими "Укренерго" може втратити сертифікацію, яка підтверджує спроможність оператора мереж працювати за європейськими стандартами. Про це Секретаріат Енергетичного Співтовариства листом повідомив український уряд. 

Причина – відсутність повноцінного корпоративного управління в компанії (два незалежних члени Наглядової Ради "Укренерго" подали у відставку, заявивши про політичний тиск), а також надмірна концентрація контролю на державними енергетичними компаніями з боку міністерства енергетики, що суперечить європейським правилам і може призвести до позбавлення сертифікації.

Якщо це трапиться, то майже одночасно Україна скоріш за все втратить можливість імпорту електроенергії, а заодно ця ситуація завдасть величезної шкоди процесу інтеграції ринку електроенергії України до Європи.

Залишитись без імпорту електроенергії з Європи взимку буде для української енергетики важким ударом. Без перебільшень – наслідки від можливого відключення або жорсткого обмеження нашого з’єднання з європейською енергосистемою відчує кожен українець. У вигляді додаткових годин відключень. 

І якщо до цього листа в Секретаріату Енергетичного співтовариства можна було говорити про два головних ризики для проходження зимового сезону: атаки московських терористів та сильний мороз, то тепер додався ризик відключення нашої енергосистеми від європейської. Дякувати за цей ризик потрібно виключно Міністерству енергетики і особисто міністру.

Щоб українська енергетична система працювала синхронно з європейською енергосистемою (ENTSO-E), національний оператор магістральних мереж – "Укренерго" – має бути сертифікований Енергетичним Товариством. 

Правила прості: є сертифікація, можна працювати, нема сертифікації, не можна працювати. Бо якщо хочете бути частиною Європи, то дотримуйтесь правил. Країна, національний оператор мереж якої не має сертифікації – не може бути частиною європейської мережі. А не може бути частиною мережі – значить і не може імпортувати/експортувати електроенергію.

Сертифікація українського оператора відбулася за кілька місяців до початку війни (і автор доклав багато зусиль і був частиною процесу, що, власне, привів до того, що сертифікація була надана).

Гарантії походження електроенергії: як забезпечити розвиток "зеленої" генерації в Україні?

Уряд країни, що приєднується до енергетичного Європейського Союзу (саме так часом називають ENTSO-E) бере на себе зобов’язання виконувати низку правил, як і власно компанія-оператор високовольтних мереж. 

В Україні відповідальним органом за те, щоб правила виконувались і проблем із сертифікацією не виникало, є Міністерство енергетики.

З боку ЄС за сертифікацією мають слідкувати секретаріат Енергетичного Співтовариства і його український партнер – Національна комісія з питань регулювання ринків електроенергії та комунальних послуг (НКРЕКП).

Тому лист Секретаріату Енергетичного Співтовариства (ЕС) надісланий саме НКРЕКП. Там перераховані невідповідності українських реалій управління держкомпаніями, надмірний контроль за якими сконцентрований в руках Міненерго. Міністерство енергетики згадується, без перебільшення, в кожному пункті листа.

Насамперед, це недієздатна Наглядова Рада "Укренерго". Конкурс на обрання нових незалежних членів вже оголошений, але Секретаріат ставить жорсткі часові рамки – до 9 грудня підписати контракти з новими членами і повернути Наглядовій Раді "Укренерго" можливість працювати. 

Позиція Енергетичного Співтовариства – наразі Наглядова Рада "Укренерго" не може приймати рішень через нестачу незалежних членів, які мають бути у більшості.

Але це не єдине наявне порушення. Секретаріат ЕС вимагає також привести у відповідність до європейських правил Статут "Укренерго", щоб "убезпечити господарську діяльність "Укренерго" від втручань уряду". 

Крім цього, Секретаріат прямо вказує, що згідно з правилами Енергетичного Співтовариства, Міненерго не може бути одночасно і розробником державних політик, і акціонером, що управляє компанією, бо це – прямий конфлікт інтересів. 

Тому нагадує Міненерго про давнє зобовʼязання створити відокремлений підрозділ, який мав би незалежно координувати операторів паливно-енергетичного комплексу, в тому числі управляти корпоративними правами держави в "Укренерго". Наразі Енергетичне Співтовариство не знає, чи створений такий підрозділ і чи він насправді функціонує.

"Якщо до 9 грудня необхідні зміни не будуть ухвалені, Незалежна Наглядова Рада "Укренерго" не обрана, дотримання з боку "Укренерго" вимог анбандлінгу не буде досягнуто, Секретаріат ЕС пропонує НКРЕКП повторно відкрити процедуру сертифікації для "Укренерго"" – завершує директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковський свого жорсткого листа до Голови Національної Комісії з регулювання ринків електроенергії та комунальних послуг Сергія Власенка.

В перекладі з бюрократичного європейського фінал листа звучить як "або до 9 грудня українська сторона приведе все до ладу, або сертифікація буде відкликана". Якщо сертифікація буде відкликана, це означатиме, що "Укренерго" більше не зможе бути частиною ENTSO-E. Зі всіма відповідними наслідками. Головний з яких – відсутність імпорту електроенергії і можливості балансувати українську енергосистему спільно з Європою.