4 причини, чому безготівкова оплата зручніше грошей у руках

Середа, 9 листопада 2022, 07:15 -
ЕП разом із експертами Visa розповідає, чому краще користуватися банківськими картками, та дає поради, як захистити свої гроші від шахраїв.

У середу 26 жовтня мер Києва Віталій Кличко поділився новиною, на яку кияни та туристи чекали давно – в усьому комунальному транспорті столиці відтепер можна платити банківською карткою. Як і у метро, для розрахунку за проїзд достатньо прикласти до валідатора банківську картку або гаджет (телефон, годинник або кільце) з функцією безконтактних розрахунків. 

Київ – не єдине місто, в якому влада сприяє переходу економіки на безготівкову оплату. З 2018 року, відколи платіжна компанія Visa почала впровадження такого типу оплат в Україні, держава стала регіональним лідером за кількістю підключень – її реалізували у 16 містах і до Києва – в Черкасах.

Кешлес-підхід (cashless, безготівкова оплата – авт.) став невід'ємною частиною життя багатьох наших співгромадян, а деякі вже напевно і не згадають, який діяч зображений на десятигривневій купюрі.

Та під час повномасштабної війни з Росією питання безготівкових платежів набуло ще більшої сили та актуальності, особливо для старшого покоління та волонтерів.

ЕП разом із експертами Visa розповідає, чому краще користуватися банківськими картками, та дає поради, як захистити свої гроші від шахраїв.

Пріоритет - безпека

Головною перевагою кешлес-розрахунків, особливо під час воєнного стану, є безпека. Коли ви фізично не маєте на руках готівки, то злочинці не можуть у вас її відібрати.

Якщо ви загубите або пошкодите картку, гроші з рахунку нікуди не зникнуть. Варто тільки одразу зв'язатися зі своїм банком, щоб заблокувати втрачену картку та переказати кошти на нову.

Замовити картку – справа кількох хвилин, як і безпека ваших статків. Зараз можна отримати віртуальну картку, а фізичну забрати у банківському відділенні, коли буде зручно. Зі звичними грішми так не вийде. Якщо ви загубите свій гаманець, то залишається лише сподіватися на те, що чесна людина знайде його та поверне.

Крім того, колообіг готівки у банкоматах передбачає постійне залучення інкасаторів. Через воєнні дії їхня робота може бути сповільнена та ускладнена, а у деяких регіонах України взагалі майже неможлива та небезпечна для життя. То ж, вибираючи кешлес, ви піклуєтеся не тільки про свою безпеку, а й банківських працівників.

Швидкі та зручні платежі 24/7

Які б справи перед нами не були попереду – оплата товарів і послуг, покупка квитків чи сплата комунальних послуг, – онлайн-платежі дозволяють виконати ці завдання швидко та зручно. У більшості випадків для розрахунку достатньо прикласти картку, смартфон, годинник або платіжне кільце з технологією NFC до терміналу. Дві секунди, і "операція успішна". Відтепер не потрібно підлаштовуватись під графік роботи закладів та стояти у чергах.

Крім того, в Україні платити карткою стає традицією не тільки в супермаркетах, але й у звичайних крамницях та найближчих "лампових" кав’ярнях. І ця тенденція тільки посилюється, бо великі українські банки (Ощадбанк, ПриватБанк, Raiffeisen) все частіше пропонують підприємцям нові опції прийняття безготівкових розрахунків. Це передове технологічне рішення від Visa називається Tap to Phone і дозволяє малому та середньому бізнесу приймати платежі від клієнтів просто на смартфон з NFC-чипом. Прогноз наступний: незабаром карткою чи "розумним" годинником можна буде сплачувати скрізь.  

Безконтактна оплата — це не тільки швидкий спосіб оплати, а й абсолютно надійний. До того ж більше не доведеться хвилюватися, що у вас не вистачить готівки для розрахунку — достатньо мати з собою тільки картку або смартфон.

Допомога економіці України

Безготівкові розрахунки — прозорі розрахунки. Завдяки кешлес унеможливлюється розвиток тіньової економіки, для функціонування якої необхідна саме готівка. Що вищий відсоток тіньових операцій, то більше державний бюджет страждає від нестачі надходжень. Користуючись безготівковими коштами, ви допомагаєте не тільки собі, а й країні робити українську економіку міцнішою та стабільнішою. А це – ресурс для забезпечення наших Збройних сил та відновлення України після перемоги.

Саме кешлес-підхід, який є сталим трендом в усьому світі, сприяє відновленню України, експорту та пожвавленню економіки. Станом на початок листопада, до платформи з відбудови України UNITED24 небайдужі безготівково переказали майже $214 млн.

Безперечно, значні суми надходили з закордону та зсередини країни і на рахунки українських недержавних фондів на зразок "Повернись живим" і т.д. Крім того, впродовж місяця після запуску онлайн-платформи Made with bravery (за підтримки Visa) українські підприємці змогли налагодити експорт "сміливих" товарів до понад півсотні країн світу. 5% з кожного чеку (та ще +5% при оплаті товарів карткою Visa) переказуються до UNITED24 для фінансування актуального на той момент проєкту відбудови України.

Все це було б неможливо, якби українська банківська система не була частиною глобальної фінансової архітектури. Інакше кажучи, саме можливість оплатити товар чи послугу карткою та відправити з неї переказ прискорює відновлення нашої держави навіть у контексті війни.

Контроль грошових операцій

Кожна безготівкова оплата фіксується та зберігається у вашій історії платежів. Немає потреби більше записувати усі витрати або позичені гроші у блокнотик. Достатньо подивитися у виписках онлайн-банкінгу, де та на що витрачались кошти.

Завдяки інтернет-банкінгу дійсно можна відстежувати усі транзакції, визначати ключові статті витрат і завчасно планувати бюджет.

Дуже важливо мати постійний доступ до своїх коштів та розуміти, на що можна розраховувати. Усі витрати завжди зберігатимуться в єдиному та зручному форматі, що дозволить домогосподарству контролювати кожну копійку.

Розумна відмова від готівки – це класична win-win-ситуація, коли виграють всі сторони. Власники карток отримують безпечний варіант швидких та зручних платежів і переказів. А також можливість оперативно допомагати своїм сім’ям за кордоном та країні загалом, у тому числі експортом товарів чи послуг. Держава натомість здобуває більшу фінансову прозорість – а це один з інструментів боротьби з тіньовою економікою.  

І наостанок: ви вирішили поступово відходити від готівки та переходити на безготівкові платежі. Які базові принципи кешлес-безпеки?