Майже 90% грошей від продажу авто в Росії йдуть в Китай – АвтоВАЗ

Середа, 9 жовтня 2024, 14:00 -


Архів

89% коштів, які росіяни витрачають на покупку нових автомобілів, йдуть до Китаю, заявив віцепрезидент з продажу та маркетингу АвтоВАЗу Дмитро Костромін.

Про це повідомляє The Moscow Times.

"Якщо поміряти ринок грошима, то сьогодні частка Lada складає лише 11%. Іншими словами, лише 11% коштів, які росіяни витрачають на покупку нових машин, залишається у російській економіці. Майже решту коштів вимиваються з Росії до Китаю, де розташовані центри формування доданої вартості"  — сказав Костромін.

За його словами, в АвтоВАЗу менше ресурсів, ніж у виробників з Китаю, оскільки там субсидується весь бізнес та експорт. Водночас у Росії досі не розуміють весь обсяг підтримки, який є у китайських автомобільних компаній, оскільки він частково засекречений.

Зазначається, що в 2024 році росіяни куплять близько 900 тис китайських автомобілів. При цьому виторг дилерів від продажу нових машин з КНР в Росії за підсумками січня-липня склав 1,7 трлн руб.

До кінця 2022 року на російському автомобільному ринку залишилося лише 14 брендів, одинадцять з яких — китайські. На цьому фоні експорт китайських авто до Росії за підсумками 2023 року зріс більш ніж у сім разів до 11,5 млрд дол.

Нагадаємо:

Продавці вживаних автомобілів у Росії готуються підняти ціни до 30% восени 2024 року.