Лященко йде з посади голови УЗ: хто очолить компанію

Понеділок, 7 жовтня 2024, 21:01 -


Архів

Голова правління Укрзалізниці Євген Лященко залишає посаду, підприємство найімовірніше очолить інший член правління Олександр Перцовський. 

Про це повідомляє пресслужба УЗ.

"До наглядової ради АТ "Укрзалізниця" надійшла заява від Євгена Лященка про дострокове припинення повноважень голови правління. Наглядова рада має намір розглянути заяву найближчими днями та прийняти всі необхідні рішення відповідно до діючих процедур", – йдеться у заяві.

Лященко очолив УЗ у березні 2023 року строком на два роки, до березня 2025 року. Він замінив на цій посаді Олександра Камишіна, який став міністром Міністерства стратегічних галузей промисловості, а нині є членом наглядової ради УЗ. 

Кадрові перестановки в УЗ співпали з призначенням нового віцепрем’єра з відновлення - міністра розвитку громад та територій Олексія Кулеби, до відомства якого наразі входить і вертикаль інфраструктури, а також поверненням в УЗ Камишіна у ролі члена наглядової ради.

До призначення головою УЗ Лященко був членом правління підприємства за фінансовим напрямом. Після звільнення він повернеться на цю посаду до кінця терміну контракту, тобто ще на пів року залишиться членом правління.

Не під запис дотичні до кадрових змін посадовці в уряді та на підприємстві причиною відставки називають нові пріоритетні завдання, передусім щодо залучення коштів під капітальні інвестиції, зокрема модернізацію інфраструктури та рухомого складу підприємства.

За даними джерел ЕП, крім Лященка, очікуються інші зміни в правлінні УЗ. Так, посади двох членів правління скоротять, а самі посадовці перейдуть на інші посади всередині компанії. 

Кількість членів правління планують зменшити з 8 до 7 – на заміну двом скороченим посадам додадуть посаду члена правління за напрямком управління персоналом. 

Як стало відомо ЕП, на заміну Лященку розглядалися три кандидатури, проте найбільш ймовірним призначенням вважають нинішнього члена правління УЗ за напрямком пасажирських перевезень Олександра Перцовського. У разі, якщо його кандидатуру підтримає наглядова рада, нового голову УЗ можуть призначити до кінця місяця.

Нагадуємо

АТ "Укрзалізниця" у липні-серпні 2024 року зазнала збитків 600-700 млн грн і очікує невеликий збиток за підсумками 2024 року, незважаючи на прибуткову роботу в першій половині року.

"Укрзалізниця" до кінця року планує отримати до 4 мільярдів гривень від впровадження нових тарифів на перевезення вантажів.