Мінекономіки назвало головні причини зростання цін у магазинах

Четвер, 3 жовтня 2024, 14:54 -


Архів

За 8 місяців 2024 року споживчі ціни зросли на 4,9%, що було спричинено зростанням тарифів на світло, нестача сільгосппродукції та дефіцит кадрів.

Про це свідчать дані Мінекономіки з моніторингу основних подій в економіці.

Як зазначено в огляді, відсутність традиційної літньої дефляції цього року та зростання цін у серпні пояснюються одночасним впливом декількох інфляційних факторів.

Підвищення цін стало наслідком попереднього зростання вартості електроенергії та необхідності пошуку альтернативних джерел енергопостачання, що спричинило додатковий ціновий тиск.

Ситуацію також ускладнили нестача сільськогосподарської продукції, спричинена несприятливими погодними умовами, та загальний дефіцит робочої сили в країні. До того ж значний рівень невизначеності через бойові дії також залишається важливим чинником, що стримує стабілізацію ринку.

Водночас Мінекономіки відзначає, що мораторій на підвищення тарифів на частину комунальних послуг та монетарна політика Національного банку України загальмували інфляцію. Це сприяло стабілізації цін, особливо у непродовольчому сегменті ринку, де спостерігалося навіть певне зниження цін.

Додатковим фактором утримання зростання цін стала ситуація на світовому ринку пального. В серпні нафта марки Brent подешевшала на 5,2%, що дало змогу уникнути різких коливань на внутрішньому ринку палива, попри очікуване підвищення акцизів. Це, своєю чергою, позитивно вплинуло на загальну динаміку цін на пальне в Україні, зазначають в Мінекономіки.