РФ зробить ставку на підсанкційний завод, щоб досягнути цілі з експорту газу на 2024 рік

Вівторок, 10 вересня 2024, 09:28 -


Архів

Плани Росії щодо збільшення експорту газу спиратимуться на проект з видобутку скрапленого природного газу в Арктиці, який є об'єктом американських санкцій.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Москва має намір експортувати 35,2 мільйона тонн зрідженого газу цього року, згідно з базовим сценарієм нового макроекономічного прогнозу до 2030 року. Це на 1,9 мільйона тонн більше, ніж торік, і еквівалентно приблизно 30 вантажним кораблям. 

Оскільки два великих російських СПГ-об'єкти вже працюють вище проектної потужності, принаймні половина цих обсягів має надійти з очолюваного ПАТ "Новатек" "Арктик СПГ-2", який є основним об'єктом енергетичних санкцій США проти Кремля в цьому році.

Вашингтон і його союзники працюють над тим, щоб зменшити майбутні доходи Кремля від експорту енергоносіїв на тлі війни в Україні.

Для досягнення цієї мети США наклали санкції не лише на "Арктик СПГ-2", який запрацював наприкінці 2023 року, а й на пов'язані з ним танкери, що суттєво обмежило пул суден, які є в розпорядженні заводу.

Росія відреагувала на це створенням невеликого тіньового флоту СПГ для доставки нових арктичних вантажів на світовий ринок.

Однак усі судна, які обслуговують завод, поки що не мають льодового класу. Це означає, що вони не зможуть приймати вантажі з-за Полярного кола, коли закінчиться сезон літньої навігації.

Нагадаємо:

Росія була змушена почати зберігати газ з флагманського арктичного проєкту лідера РФ Владіміра Путіна на знак того, що західні санкції відлякують покупців.

Російський завод з експорту скрапленого природного газу (СПГ), що перебуває під санкціями, вперше відправляє партію в Азію.

Економічна правда.