Компенсації, кредити: в Мінагрополітики розповіли, які зміни очікують агровиробників

Четвер, 29 серпня 2024, 16:34 -


Архів

В Україні розробляється низка законодавчих змін для підтримки агровиробників. 

Про це повідомив виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час зустрічі з українськими агровиробниками.

Зокрема, йдеться про компенсацію витрат за використання сільськогосподарських земель для спорудження  фортифікаційних укріплень. 

За словами Тараса Висоцького, Мінагрополітики пропонує щорічну виплату 12% нормативно-грошової оцінки за користування цими землями. Це компенсуватиме орендну плату. 

По завершенню воєнного стану землі під фортифікації або викупити для суспільних потреб, або привести у стан для ведення сільськогосподарських робіт. Програму планується запустити наступного року.

Також розглядається можливість замороження кредитів агровиробникам з тимчасово окупованих територій, які продовжують працювати на підконтрольній території.

Щодо підтримки аграріїв на підконтрольній території, то серед основних програм: "Доступні кредити 5-7-9". 

Агровиробники можуть отримати кредит до 90 млн грн, а підприємства з тваринництва та переробки – до 150 млн грн,  також компенсація до 50% вартості відновлення та будівництва меліоративних систем. 

"Розмір допомоги складає не більше 26 500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь, на яких здійснюється гідротехнічна меліорація. Заявку можна подати через Державний аграрний реєстр до 31 жовтня", - зазначили в міністерстві. 

Нагадаємо:

Наразі для сільгоспвиробників з прифронтових територій діють такі програми:

  • 30% знижка від "Укрзалізниці" на перевезення експортної сільгосппродукції зі станцій, які знаходяться  в зоні активних або можливих бойових дій;
  • гранти на розвиток садів та теплиць - до 10 мільйонів гривень або до 7 мільйонів гривень відповідно. Вже погоджено понад 200 заявок для підприємців з прифронтових територій;
  • податкові пільги для аграріїв з територій активних бойових дій, де працюють реєстри. Аграрії автоматично звільняються від сплати податків на сільськогосподарські землі. Підготовлені законодавчі зміни для продовження цієї пільги;
  • Уряд прийняв рішення про старт програми допомоги на один гектар для всіх аграріїв, які працюють у зоні можливих або активних бойових дій, де діють реєстри, незалежно від розміру їхніх ділянок. Зокрема, 2 тис гривень на один гектар для тих, хто працює в зоні активних бойових дій, 1 тисяча гривень – можливих бойових дій.

Економічна правда