У суді виправдали ексдиректора оборонного заводу, якого звинувачували у отриманні хабара

Понеділок, 19 серпня 2024, 13:20 -


Архів

Вищий антикорупційний суд виправдав колишнього директора ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка. 

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За версією слідства, директор підприємства, зловживаючи службовим становищем, здійснив безпідставну оплату ТОВ "Оптимумспецдеталь" на суму понад 4 млн грн за поставку товарів військового призначення, після чого отримав від фактичного керівника "Оптимумспецдеталі" понад 2,44 млн грн неправомірної вигоди.

Як повідомляє пресслужба ВАКС, прокурор у судових дебатах відмітив, що досудове розслідування детективами НАБУ та доказування прокурором САП під час судового провадження здійснювались шляхом процедури побічного (непрямого) доказування через різноманітні вторинні джерела обставин вчинення кримінального правопорушення, шляхом дослідження та підтвердження листування. 

Таке листування було виявлене у інформації, здобутій в результаті огляду флеш-накопичувача, добровільно наданого журналістом.

За результатами судового розгляду, суд дійшов висновку, що докази, які були надані стороною обвинувачення, не відповідають фактичним обставинам справи, були отримані поза належною правовою процедурою з очевидним позазаконним втручанням у права і свободи людини.

Відтак, сторона обвинувачення не змогла надати суду належні оригінали документів, а натомість використовувала сурогати таких, в спосіб, що виключає можливість їх належної верифікації як процесуального першоджерела походження доказів та перевірки їх автентичності на оригінальність в межах доступних правових процедур.

У вироку суд вказав, що пред’явлене обвинувачення носить характер припущення. Саме за таких обставин суд виправдав обвинуваченого у зв’язку з відсутністю події кримінального правопорушення.

Як йдеться в повідомленні, САП оскаржить виправдувальний вирок директору держпідприємства у оборонній сфері. 

Нагадаємо:

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про підозру директору підприємства концерну "Укроборонпром" у корупції та недекларуванні нерухомості за кордоном.

Досудове розслідування встановило, що посадовець отримав від осіб, пов’язаних із ТОВ "Оптимумспецдеталь", "відкат" у 2,44 млн грн за приховування махінацій із безпідставною оплатою за поставку товарів військового призначення на користь компанії.

Попри те, що фактично поставки не відбувались, держпідприємство перерахувало на рахунки товариства понад 4 млн гривень. 

І відповідно до раніше узгодженого злочинного плану, фактичний керівник "Оптимумспецдеталі" за приховування корупційних дій передав директору ДП неправомірну вигоду на загальну суму понад 2,44 млн гривень. 

Також детективи зʼясували, що посадовець умисно вніс недостовірні відомості до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2020 рік. А саме не вказав відомості про об’єкт нерухомості, що належить на праві власності члену його сім’ї  – апартаменти у Республіці Болгарія вартістю понад 1,3 млн гривень.